przepisy testujemy

ZUPA OGÓRKOWA

 

ZUPA OGÓRKOWA1 (2)

Zupa przygotowana została przez

Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Przepis:

1/2 litra bulionu

3 liście laurowe

50 dag ziemniaków

10 dag marchewki

10 dag pietruszki

5 dag selera

5 dag pora

2-3 liście lubczyku

50 dag ogórków kiszonych

1 łyżka klarowanego masła

3 ząbki czosnku

250 ml wody z kiszonych ogórków

słodka papryka, majeranek, koperek, sól, pieprz

Dodatkowo:

1 duża bułka,

8 łyżeczek śmietany 18%

koperek.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Liście lubczyku opłukać i pokroić. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wszystko razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku roztopić klarowane masło, przełożyć ogórki i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków pod koniec smażenia. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać wodę z kiszonych ogórków i zagotować. Liście laurowe wyciągnąć i całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki, majeranku oraz opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do miseczki przelać zupę ogórkową, na środek położyć łyżeczkę śmietany, posypać wokoło grzankami i całość posypać koperkiem.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 08.03.2015 roku.

Przepis do pobrania (.pdf)

źródło WIR 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *