KREM ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA
Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew
ogórki świeże/średnie/ (2 sztuki)
wywar warzywny (1,5 l)
mąka (2 łyżki)
śmietanka kwaśna (150 ml)
serek topiony kremowy (100 g)
pieprz mielony (2 szczypty)
kostka rosołowa (1 łyżeczka)
koperek świeży pokrojony (2 łyżeczki)
Nastawić wywar warzywny (może być z kostki bulionowej). Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do bulionu i gotować ok. 6 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, serek rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego wywaru. Połączyć z zupą i gotować jeszcze kilka minut. Zupę można dodatkowo zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę. Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 19.02.2015 roku.