Drewno, ogień, ziemia, metal, woda…
Przygotowując dzisiejszy koktajl, inspirowałem się wierzeniami chińskimi i podejściem Chińczyków do łączenia smaków. Natknąłem się na tak zwaną Kuchnię Pięciu Przemian i postanowiłem zagłębić się w jej tematykę.
Pięć Przemian odpowiada Pięciu Żywiołom- kolejno są to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Każdemu Żywiołowi możemy przyporządkować jakiś smak, np. drewno charakteryzuje się kwaśnym smakiem, ogień jest gorzki, ziemia ma słodki smak, metal- ostry, a woda- słony.
Ja połączyłem wszystkie żywioły w jedną całość, postępując zgodnie z tradycją Pięciu Przemian, dzięki czemu harmonijnie współgra ona z naturą.
Podstawową zasadą tej kuchni jest dodawanie składników według kolejności- Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda i znowu Drzewo…
Przepis:
Drzewo – 50ml świeżego soku z pomarańczy,
Ogień – ¼ łyżeczka kakao,
Ziemia – ½ łyżeczka esencji z ryżu,
Esencja była przygotowana przeze mnie jej czas produkcji to 3 tyg. W proporcji 100g ryżu na 100ml wódki.
Metal – szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
Woda – szczypta soli.
Wszystkie składniki wlewamy według wyżej wymienionej kolejności do szklanicy barmańskiej(nie dodajemy lodu) , mieszamy, przecedzamy przez sitko i wlewamy do kieliszka.
POZNAJ kakao w nowym smaku. Na zdrowie!