GNIEWOSZ KARKÓWKA KORZENNA jak za Marcina z Urzędowa.
Jak zwykle przepis prosty, dość szybki w przygotowaniu (odliczając czas marynowania mięsa), finalnie o wyjątkowym charakterystycznym smaku – korzennym smaku.
GNIEWOSZ KARKÓWKA KORZENNA jak za Marcina z Urzędowa.
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebować będziemy:
0.5 kg karkówki, bądź innego mięsa wieprzowego
0, 33 piwa korzennego GNIEWOSZ
2 średniej wielkości cebule
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Kilka liści laurowych
Imbir korzeń
Papryka ostra cała
Łyżka miodu
Smalec do smażenia
Sól, przyprawa warzywna
Mięs kroimy w około 2 cm plastry, delikatnie solimy. Do naczynia wrzucamy pokrojoną cebulę, lekko zgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście laurowe, paprykę, przyprawy i miód. Całość zalewamy połową piwa. W tak przygotowaną marynatę wrzucamy mięso.
Jak długo marynować mięso? Czym dłużej tym lepiej najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc, jeżeli nie mamy aż tak dużo czasu wystarczą około 2 godziny.
Mięso po wyciągnięciu z marynaty delikatnie osuszamy.
Na rozgrzanej patelni obsmażymy mięso na smalcu.
Mięso dość szybko zarumieni się, dodajemy cebulę, smażenie nie może trwać zbyt długo, miód szybko się karmelizuje i zacznie przypalać.
Karkówkę z cebulą przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą oraz piwem.
Dusimy pod przykryciem około 1, 5 godziny w temperaturze około 180 °C.
Tak zamarynowaną i uduszoną karkówkę w Piwie GNIEWOSZ, podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Korzenno- miodowy smak, z wyraźną nutą ostrości. Ciekawy smak, który z pewnością znany był żyjącemu w XVI wieku Marcinowi z Urzędowa
Polecamy i życzymy smacznego
Gniewosz Korzenne
Piwo Gniewosz o smaku korzennym zostało przygotowane, jako autorski projekt piwowarów Browaru Czarnków inspirowany recepturami Marcina z Urzędowa. Żyjący w XVI wieku Marcin z Urzędowa, lekarz, zielarz wydał w 1595 roku „Herbarz Polski” – dzieło przyrodniczo-lecznicze uważane za pierwszy podręcznik farmakognozji. Według jego zapisów, grzany napój wzbogacono o owoce z przydomowych ogrodów: porzeczki czarne, czerwone, maliny, winorośl i aronie. Owoce suszone użyte do „grzańca” to śliwki, jabłka, gruszki, a z owoców dziko rosnących tarka i głóg. Dodatki takie jak cynamon, wanilia, goździki, imbir, gałka muszkatołowa kupowano. Dodawano również miód z własnych pasiek.
[…] GNIEWOSZ KARKÓWKA KORZENNA jak za Marcina z Urzędowa. […]