Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
300 g prosa
100 g czerwonej soczewicy z puszki
1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 łyżeczka Chili z Indii Knorr
2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
200 g szpinaku świeżego
100 g suszonych pomidorów
600 g kwaśnych jabłek
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
150 g mąki z ciecierzycy
50 g ksylitolu lub cukru kryształowego
2 cytryny
100 g pestek z dyni
150 g jogurtu naturalnego
600 g marchewki
150 ml mleka 1,5%
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Proso przepłucz w chłodnej wodzie. Następnie przesyp je do garnka i zalej 300 ml wody oraz mlekiem. Gotuj zboże do momentu, aż wchłonie cały płyn oraz będzie miękkie. Całość odstaw do wystudzenia.
Jogurt naturalny wymieszaj z Sosami sałatkowymi koperkowo-ziołowymi Knorr. Odcedź soczewicę.
Umyj szpinak, a następnie zalej go gorącą wodą, aby liście zmiękły. Odsącz nadmiar wody i pokrój szpinak oraz suszone pomidory na drobne kawałki. Zatrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z sok z owoców. Marchewkę i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj ugotowane proso z soczewicą, marchewką, jabłkiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem, pestkami dyni, kminem, chili, ksylitolem, mąką z ciecierzycy, kolendrą, sokiem oraz skórką z cytryny.
Ciasto nałóż do foremek na babeczki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Danie podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
[…] Wytrawne babeczki z soczewicą […]