gotujemy gotujemy z

Słodka księżniczka

Słodka księżniczkaIS_DSC_8186

– 1 l śmietany kremówki 30%
– 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
– 4 wafelki kokosowe princessa
– słoik dżemu z czarnej porzeczki
– puszka kajmaku
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 galaretka cytrynowa
– 1 opakowanie krakersów
– 2 duże opakowania herbatników (400 g)
– łyżka masła do wysmarowania blaszki (38×25)

Wykonanie:

Blaszkę smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i układamy kolejną warstwę herbatników. Kolejnym składnikiem jest kajmak, rozsmarowujemy go na herbatnikach. Do misy miksera wlewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietany i miksujemy, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do tej masy wrzucamy pokrojone w kostkę 3 wafelki kokosowe. Mieszamy i wykładamy masę na rozsmarowany kajmak. Na to wykładamy krakersy.
Galaretkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej, przegotowanej wody. Chwilkę studzimy, ale naprawdę chwilkę, bo szybko się ścina (w tym czasie miksujemy pozostałą śmietanę, tak jak pisze niżej).
Do tej samej misy miksera wlewamy kolejną porcję śmietany (500 ml) i ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Połowę śmietany rozsmarowujemy na krakersach a do reszty dodajemy przestudzoną (chwilkę dosłownie) galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę mikserem. Następnie wykładamy śmietanę z galaretką. Dekorujemy wierzch ciasta kawałkami wafelka kokosowego, co nam został. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

więcej : http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/sodka-ksiezniczka.html

 

12910695_566892136820505_1505898965_n

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *