gotujemy trunki

Dereń

Dereńderen (2)

Piątkowe popołudnie pełne słońca. Duszno w domu, poczucie osłabionego organizmu, a przede wszystkim chęć wypicia czegoś pobudzającego, wzmacniającego oraz orzeźwiającego rośnie w siłę. Pytanie brzmi:, ale czego?

Otwieram szafkę z ziołami, suszonym owocami pierwszy w rękę wpada owoc dereń, myślę idealnie.

Sezon na niego dobiega końca(trwa od marca do kwietnia). Jest to idealny czas, żeby w pełni go wykorzystać oraz zrobić zapasy na potem.  Jest to świetny lek przy przeziębieniach, wspomaga trawienie, zawiera witaminę C, potas, fosfor i inne. Miał ogromne zastosowanie w ludowych spiżarniach od domowych konfitur po nalewki. Ku zdrowotności!

Przepis:

30ml wódki ziemniaczanej

20ml odwaru z owców derenia

10ml miodu

Białko z jajka

Odwar: 1, 5 Łyżki suszu zalać letnią wodą (250ml) i podgrzewać prze 20min nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić przez sito.deren (1)

 

Po przygotowaniu odwaru wszystkie wyżej wymienione składniki umieszczamy w szejkerze bez lodu. Po czym wstrząsamy. Następnie otwieramy szejker i dopiero wkładamy kostki lodu dla schłodzenia. Po czym jeszcze raz wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka cocktailowego. Dodatkowo dla nadania aromatów i udekorowania mojego koktajlu użyłem skorupkę z jajka oraz hibiskusa, którego podpaliłem oraz mała inwencja malownicza.

 

 

#WIEMCOPIJĘ #PIJODPOWIEDZIALNIE

Miksuj i Ucz się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *