Gwiazdy kulinariów i branży spożywczej na Food Show
w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach
Dominik Duraj, Adrian Feliks, Marcin Czubak, Daniel Wanke i inni wybitni szefowie kuchni, blogerzy, autorzy książek kucharskich wezmą udział w nowej kulinarnej imprezie, która odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Katowicach. Food Show gościć będzie także kolejną edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice oraz wyłoni laureatów konkursu Food Show Star na Najlepszego Dostawcę produktów spożywczych i Najlepszy Produkt spożywczy dla sektora HoReCa.
– Już za dwa miesiące w Międzynarodowym Centrum Kongresowym wydamy prawdziwą ucztę dla smakoszy. Przed nami trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, spotkań z mistrzami kuchni
i blogerami kulinarnymi, debat i dyskusji branżowych. To pierwsze takie spotkanie dwóch światów: biznesu spożywczo-gastronomicznego i miłośników gotowania – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.
Food Show swoją obecnością uświetnią topowi kucharze. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym pojawią się również znani z programu Top Chef Marcin Czubak i Adrian Feliks, od lat realizujący ciekawe kulinarne koncepty w regionie, a także Daniel Wanke – miłośnik kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, który kulinarne szlify zdobywał m.in. jako zastępca szefa kuchni w chorzowskim Mañana Bistro & Wine Bar.
Podczas Food Show będzie można spotkać także Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza – autorów bloga „Gotowanie z pasją” oraz popularnych książek kulinarnych – „Kipi kasza”
i „Retro warzywa”.
Swój udział w wydarzeniu potwierdzili także: Łukasz Błażejewski – dyrektor ds. rozwoju sieci 7 Street Bar & Grill oraz Meat & Fit – Coffee Grill; Andrzej Cichoń – prezes Cechu Producentów Żywności w Katowicach; Jerzy Czapla – barman i założyciel Centrum Szkolenia Barmanów; Bartosz Gadzina – szef kuchni i właściciel restauracji Beksien; Krzysztof W. Gawlik – członek WACS-World Association of Chefs Societies, Euro-Toques; Dariusz Gocławski – A+D Retail Store Design; Sebastian Humski – szef kuchni, członek Euro-Toques Polska; Michał Kozak – dyrektor generalny Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering; Piotr Niemiec – właściciel Grupy Gastromall; Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS); Paweł Oszczyk – szef kuchni La Rotisserie
w Warszawie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw; Adam Pajewski – członek zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie; Ryszard Skotniczny – właściciel Dworu Kombornia; Łukasz Sot – współzałożyciel Cateromarket.pl; Hanna Stolińska-Fiedorowicz – Instytut Żywności
i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła; Magdalena Tomaszewska-Bolałek – autorka bloga kuchniokracja.hanami.pl oraz książek o trendach w kuchni azjatyckiej i “Polish Culinary Paths”.
W dniach 17-18 marca br. Food Show gościć będzie w Międzynarodowym Centrum Kongresowym III edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice. Podobnie, jak w latach ubiegłych, cieszący się dużą popularnością festiwal slow i street food’u zgromadzi najlepsze restauracje, bistra, food trucki, a także producentów i dystrybutorów regionalnych produktów z Polski
i z całego świata. Nie zabraknie również świeżych produktów sprzedawanych bezpośrednio przez rolników. Obecność potwierdziły food trucki: Calavera Mexican Grill, Curry Point, Królleski Burger, Kurtosz Kołacz, Mięsko, Papuvege, Robimy Pierogi, Tentego Food & Drinks, Unico Food Truck, Wusztzkarry. Wśród wystawców znajdą się również: A-mesa (Art FOOD), Barefoot Wine, Browar Hajer, Hemp Center, NOMAK, Okiem i Brzuchem, Ottomańska Pokusa, Petit Bistro, Soupstancja, Sushi Do.
W ramach Food Show rozstrzygnięty zostanie konkurs Food Show Star na Najlepszego Dostawcę oraz Najlepszy Produkt spożywczy dla sektora HoReCa. Do 10 lutego br. swój udział w konkursie mogą zgłaszać producenci, przetwórcy, dystrybutorzy i hurtownicy żywności, którzy chcą pochwalić się swoimi sztandarowymi produktami, a także dostawcy produktów spożywczych, którzy mają już osiągnięcia na rynku HoReCa. Nagrody przyzna jury złożone z szefów kuchni oraz przedstawicieli mediów.
Podczas Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym spotkają się profesjonaliści i mieszkańcy regionu.
Food Show dla profesjonalistów (16-17 marca) będzie platformą wymiany doświadczeń
i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą
i gastronomiczną. Producenci żywności, dystrybutorzy, dostawcy dla branży HoReCa, a także kucharze, restauratorzy, sommelierzy i analitycy branży debatować będą o nowych zjawiskach
w przemyśle spożywczym, w kontekście zwiększającej się świadomości konsumentów. Debatom towarzyszyć będą prezentacje, tzw. short stories, pokazujące przykłady dobrej współpracy producentów, sieci handlowych, kucharzy, lokalnych dostawców, sieci kawiarni i architektów.
Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show będzie Gala Kulinarna, podczas której wręczone zostaną nagrody „Food Show Star“ dla firm spożywczych oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. Drugi dzień zakończy Mega Wieczór Kulinarny
z udziałem gości biznesowych, wielbicieli dobrego jedzenia i pasjonatów sztuki kulinarnej, dla których specjalnie wyselekcjonowani kucharze, w formule live cooking, przygotują swoje popisowe dania.
Trzeci dzień Food Show (18 marca) to szereg atrakcji dla publiczności, która w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego będzie mogła spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki
z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania
z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęły redakcje czołowych programów, magazynów i portali kulinarnych w kraju i w regionie, m.in. Kuchnia+, magazyn Kukbuk, magazyn Kuchnia, portale ugotuj.to i papaja.pl oraz Silesia Smakuje.
###Food Show to największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, które odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym
w Katowicach. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, ma być platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Zwieńczeniem dwóch dni debat będzie wręczenie nagród „Food Show Star“ dla firm spożywczych – dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. W ramach Food Show zaplanowano również pełen kulinarnych atrakcji dzień otwarty dla publiczności.
Organizatorem Food Show jest Grupa PTWP SA, wydawca branżowych pism, jak „Rynek Spożywczy“
i portali, m.in.: portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, właściciel 100 procent udziałów w spółkach Publikator
i Publiaktor.pl. Grupa PTWP specjalizuje się także w organizacji kongresów, konferencji, szkoleń, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – największą imprezą biznesową Europy Centralnej oraz Wschodnim Kongresem Gospodarczym w Białymstoku.
Zapraszamy na stronę: foodshow.pl
Facebook: facebook.com/FoodShowPL
Więcej informacji o organizatorze – Grupa PTWP SA – www.ptwp.pl