ZUPA OGÓRKOWA
Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew
Przepis:
1 1/2 litra bulionu
3 liście laurowe
50 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag pietruszki
5 dag selera
5 dag pora
2-3 liście lubczyku
50 dag ogórków kiszonych
1 łyżka klarowanego masła
3 ząbki czosnku
250 ml wody z kiszonych ogórków
słodka papryka, majeranek, koperek, sól, pieprz
Dodatkowo:
1 duża bułka,
8 łyżeczek śmietany 18%
koperek.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Liście lubczyku opłukać i pokroić. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wszystko razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku roztopić klarowane masło, przełożyć ogórki i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków pod koniec smażenia. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać wodę z kiszonych ogórków i zagotować. Liście laurowe wyciągnąć i całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki, majeranku oraz opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do miseczki przelać zupę ogórkową, na środek położyć łyżeczkę śmietany, posypać wokoło grzankami i całość posypać koperkiem.