Smaczne „kocham cię”
Istnieje wiele okazji i sposobów na wyrażenie sympatii drugiej osobie. Mamy jednak w kalendarzu datę, kiedy nawet najbardziej powściągliwi w manifestacji emocji, celebrują uczucie, którym obdarzyli bliską osobę. W jaki sposób najlepiej świętować Dzień Zakochanych? W myśl starego powiedzenia „przez żołądek do serca! Jakie dania najlepiej sprawdzą się przy tej okazji? Jak przygotować je szybko i smacznie? Ciekawymi i praktycznymi pomysłami podzielił się z nami Jakub Kuroń – kucharz i szef kuchni cateringu dietetycznego Kuroniowie Diety.
– Wyjątkowy charakter walentynkowej kolacji nie tkwi w wyszukanych produktach czy skomplikowanych przepisach. Najważniejsze jest to, by w swoich działaniach pamiętać przede wszystkim o osobie, z którą dzielimy wieczór. Dorzucając do prostego dania kilka jej ulubionych składników, zyskamy dużo lepszy efekt niż uciekając się do kombinacji, których oboje wcześniej nie mieliśmy okazji nawet spróbować – radzi Jakub Kuroń. Co natomiast kryje się pod hasłem „prostego dania”, z przygotowaniem którego nie powinni mieć problemu nawet początkujący? Szukając inspiracji nie musimy przenosić się poza granice naszego kraju. – Polska kuchnia oferuje wiele ciekawych rozwiązań, o których często zapominamy.
Korzystając z lokalnych zasobów możemy przygotować zarówno eleganckie jak i smaczne danie. Diabeł tkwi w jakości, a nie oryginalności użytych składników – radzi ekspert. Planując kolację dla dwojga możemy uciec się do pieczonego białego mięsa lub ryb. W wersji dla bardziej wymagających dobrze sprawdzi się opcja z dorszem w sosie z krewetek, podawanym na puree ziemniaczanym.
PRZEPIS OD JAKUBA KURONIA:
1. Rybę doprawioną solą smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty na każdą stronę.
2. Towarzyszący sos krewetkowy jest nieco bardziej wymagającą pozycją, natomiast okazja zdecydowanie warta jest odrobiny wysiłku. Jego przygotowanie zaczynamy od podsmażenia do złotego koloru lekko posolonych 100 gramów krewetek, w towarzystwie posiekanych w plasterki dwóch ząbków czosnku. Po upływie ok. minuty dodajemy kilka plasterków papryczki chili i 100 ml wytrawnego wina, redukując następnie objętość o połowę.
3. Na sam koniec dorzucamy łyżkę masła, skórkę z cytryny, a po zagotowaniu posiekaną natkę pietruszki.
4. Kompozycję doskonale uzupełni ziemniaczane puree z dodatkiem francuskiej musztardy.
Celebracja w wersji soft
Wagę wyjątkowej okazji rekomendujemy podkreślić orzeźwiającymi softdrinkami. – Oboje z żoną lubimy uciekać się do tej opcji. Softdrinki na bazie soku żurawinowego, cytrusów i mięty z dodatkiem kruszonego lodu nie tylko wyglądają zachęcająco, ale również świetnie smakują – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni cateringu Kuroniowie Diety. Serwując ten rodzaj napoju nie tylko dysponujemy szerokim wachlarzem kombinacji smakowych, ale również możemy stworzyć indywidualną kompozycję, wybierając smaki, które wraz z naszą drugą połówką lubimy najbardziej.
Słodkie zwieńczenie wieczoru
W idealnej kolacji dla dwojga nie może zabraknąć towarzystwa deseru domykającego wspólne celebrowanie. Dla wieczorów spędzanych w kameralnym gronie dużo lepszą opcją niż pieczone ciasta czy torty są desery w mniejszych porcjach, które można dodatkowo tematycznie udekorować. W tej roli idealnie sprawdzą się klasyki takie jak tiramisu, crèmebrulee czy mus czekoladowy z dodatkiem chili. Tym, którzy tego wieczoru chcieliby jednak zaskoczyć ukochaną osobę lub też zwolennikom kuchni wegańskiej, proponujemy pyszny czekoladowy deser na bazie kaszy jaglanej.
PRZEPIS OD JAKUBA KURONIA:
1. 100 g kaszy gotujemy na mleku kokosowym (400 ml) i wodzie (300 ml) w towarzystwie sporej garści suszonych daktyli, łyżki oleju kokosowego i szczypty soli.
2. Kiedy kasza będzie miękka (po ok. 15 min gotowania) dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (70 g, dostępnej również w wersji wegańskiej).
3. Idealnym towarzystwem pysznego deseru będą owoce lub garść ulubionych bakalii. Możemy dodać również bitą śmietanę (z mleka kokosowego).
Pomysłów na podkreślenie wyjątkowości walentynkowego wieczoru jest mnóstwo. W opcjach kulinarnych warto postawić przede wszystkim na jakość i świeżość produktów oraz preferencje smakowe osoby towarzyszącej. Nawet najprostsze danie nabiera wtedy wyjątkowego charakteru i staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.