Posiadamy w swojej przedświątecznej ofercie mielony twaróg półtłusty, który jest doskonały do domowego świątecznego sernika. Jego smak zachwyci Waszych najbliższych
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zimnego masła TOP-TOMYŚL
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany 18% TOP-TOMYŚL
1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
1,5 kg sera mielonego półtłustego TOP-TOMYŚL
250 g miękkiego masła TOP-TOMYŚL
2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
9 jajek (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godz do lodówki . Po tym czasie ciasto wałkujemy ciasto i układamy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 10 minut aż wierzch stanie się lekko rumiany.
Masa serowa: Miękkie masło ucieramy dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijamy po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieramy. Po czym stopniowo dodajemy twaróg mielony TOP-TOMYŚL. Na koniec dodajemy przesiany budyniowy proszek oraz kaszę mannę, dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki.
Dokładnie wymieszaną masę serową wykładamy na ostudzony, podpieczony Spód i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 70 minut.
Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 15 minut.