Chleb z jogurtem greckim
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
400 gram jogurtu greckiego TOP-TOMYŚL
Ciasto:
3,5 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450
1 płaska łyżka soli
ciepła woda ok 50 ml
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
masło TOP-TOMYŚL do posmarowania keksówki
Wykonanie
Drożdże wraz z cukrem rozcieramy w jogurcie greckim (jogurt powinien być ciepły) przykrywamy rozczyn i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn i wyrabiam ciasto. Przekładamy na stolicę i wyrabiam tak długo aż ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodać ciepła wodę.
Gdy ciasto będzie już gładkie, odkładam je do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy keksówkę smarując ją masłem
Po godzinie bierzemy ciasto, ponownie je zagniatamy i formujemy chlebek który wkładamy do foremki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 35 min.
Po tym czasie wstawiamy chlebek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 min.
Smacznego😊