gotujemy gotujemy z

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

– ładna kapusta włoska
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 cebule
– 1 jajko
– 500 g pieczarek
– 200 g jogurtu naturalnego
– sól himalajska
– pieprz
– domowa przyprawa (vegeta)
– łyżka mąki pszennej
– 3 łyżki natki pietruszki
– łyżka oleju do podsmażenia pieczarek i cebuli12946840_566891926820526_38088927_o

Wykonanie:

Kapustę wkładamy do dużego garnka w gotującą się woda i sparzamy liście. Pamiętajmy, aby z kapusty wyciąć głąb. Następnie z liści ścinamy zgrubienie na środku.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, muszą być wystudzone. 100 g pieczarek kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni razem z pokrojoną cebulą, na patelnię wylejmy łyżkę oleju. Dodajemy pieczarki i cebulę do ziemniaków, tłuczemy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jajko. Mieszamy.
Na każdy liść nakładamy łyżką masę ziemniaczaną i zawijamy, na dnie naczynia żaroodpornego układamy dwa liście i na nich układamy gołąbki. Zalewamy szklanką wody wymieszaną z łyżeczka domowej przyprawy (vegety). Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 40-50 minut.
W czasie, gdy gołąbki się pieką przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak 300 ml), zagotowujemy. Jogurt naturalny mieszamy w misce z solą i pieprzem, dodajemy 50 ml wody i łyżkę mąki. Mieszamy najlepiej trzepaczką, następnie do jogurtu dodajemy porcjami – po łyżce – gorącej wody z pieczarek. Mieszamy cały czas, wystarczy jak dodamy z 5 łyżek gorącej wody. Następnie jogurt wlewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
Gotowe gołąbki wyciągamy z piekarnika, na talerze wykładamy sos, na to układamy gołąbki.

12910695_566892136820505_1505898965_n

 

Kulinarna Maniusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *