Festiwal Chlebów Świata – zapowiedź
Festiwal Chlebów Świata składa się z dwu sektorów.Pierwszy to pracownie i laboratoria, gdzie będą prezentowane tradycje chlebowe z różnych stron świata oraz polskie tradycje zdrowego pieczywa z wielu regionów Polski. Będzie można posmakować wyjątkowych produktów, a także samodzielnie wykonać własne autorskie przysmaki. Drugi, to tradycyjny już Jarmark, gdzie można będzie poznać i nabyć smakowite specjały, czyli „Chleb, wszystko z chlebem i do chleba”.
Festiwal Chlebów Świata
Laboratoria i warsztaty piekarnicze:
juha z Azerbejdżanu
buka z Albanii
pane italiano
cerstve pieczywo ze Słowacji
dybes na sażu z Libanu
Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu
Warszawskie Muzeum Chleba im. Mariana Pozorka
chleb z Darłowa
podpłomyki Podlaskiej Wiedźmy
laboratorium rogali świętomarcińskich
polashi – polskie roladki kanapkowe – nowość
staropolskie piece piekarnicze
mielenie ziaren w żarnach
wypiek chlebków pasterskich
pieczywo dekoracyjne, certyfikowane pieczywo – Piekarnia Olszyńscy
warsztaty z pieczenia ciasteczek – piece chlebowe
wypiek opłatków
laboratorium pierogów – Księżycowy Dworek Gierłoż,
laboratorium: sposób na niejadka; zdrowe śniadanie na wesoło
laboratorium: dekoracje i ozdoby z wykorzystaniem ziaren, makaronów, kasz, ryżu i…
Wystawy:
chleby ze świata, chleby z Polski
co jest chlebem?
wystawa Muzeum Słoików Świata
Chleby Świata – ścianka foto
jarmark chlebowych rozmaitości i nie tylko
Atrakcje dodatkowe:
porady dietetyka
pokazy pierwszej pomocy
warsztaty kosmetyczne
warsztaty masażu
warsztaty kosmetyczne
i wiele innych
Zapraszamy do odwiedzenia Festiwalu Chlebów Świata!