produkty testujemy

Detaliczna wartość nieprzetworzonego mięsa pochodzącego z jednego tucznika

 

Detaliczna wartość nieprzetworzonego mięsa
pochodzącego z jednego tucznika

DSC05003

 

Styczeń 2016

 

Wielkopolska Izba Rolnicza, w oparciu o aktualne ceny, dokonała kolejnej kalkulacji przyrostu detalicznej wartości nieprzetworzonych składników tuszy w odniesieniu do wartości żywego tucznika. Uzyskane dane jednoznacznie wskazują na słuszność stawianego przez producentów rolnych zarzutu, że sytuacja cenowa na pierwotnym rynku rolnym w żaden sposób nie przekłada się na ceny w sklepach. Innymi słowy, ubojnie czy handel z łatwością podnoszą swe dochody w sytuacji, gdy hodowca powiększa swe straty.

Porównanie dwu opracowań: z września 2015 roku i obecnego – ze stycznia 2016 wyraźnie wskazuje, że w ciągu kwartału cena skupu żywca wieprzowego spadła z 4,04 zł do 3,34 zł/kg, a więc o 13,3%. Przeciętny rolnik sprzedając po tej cenie tucznika poniósł na każdej sztuce ponad 150 zł straty. Tymczasem średnia detaliczna cena poszczególnych elementów półtuszy wzrosła z 10,23 zł do 10,82 zł/kg, czyli o 5,8%. O ile we wrześniu 2015 opłacalność kupna żywego tucznika i przerobu go na nieprzetworzone mięso wynosiła blisko 99%, o tyle kwartał później opłacalność ta wzrosła do 154%. Czy takie podejście do biznesu można nazwać etycznym?

Kornel Pabiszczak


 

Żywiec
Waga (kg) 110,00
Cena (zł) 3,34
Wartość (zł) 367,40
Półtusze
Wybicie 80,00%
Waga półtusz 88,00
Ubytek na schłodzenie 2,00%
Waga po schłodzeniu (100%) 86,24
Mięso
Waga 86,23
Średnia cena 10,82
Wartość 933,20
Przyrost wartości zł   565,80 zł
Przyrost wartości % 154,00%
Asortyment % Waga Cena Wartość
(kg) (zł) (zł)
Karkówka 7,1 0,37 13,04 4,82
Schab 12,1 0,63 14,79 9,32
Szynka z golonką 22,0 1,14 13,19 15,04
Biodrówka 1,7 0,09 10,64 0,96
Łopatka bez golonki 14,3 0,74 11,37 8,41
Golonka przednia 1,8 0,09 10,08 0,91
Podgardle 2,6 0,14 5,59 0,78
Pachwina 3,1 0,16 8,60 1,38
Nogi przednie 1,1 0,06 2,18 0,13
Nogi tylne 1,8 0,09 2,28 0,21
Głowa 5,2 0,27 2,44 0,66
Ogon 0,3 0,02 3,61 0,07
Słonina 4,8 0,25 4,47 1,12
Tłuszcz drobny 0,1 0,01 4,21 0,04
Mięso kl. II 3,4 0,18 9,01 1,62
Mięso kl. IV 0,2 0,01 6,91 0,07
Żeberka 2,1 0,11 12,82 1,41
Boczek z kością 8,7 0,45 10,92 4,92
Boczek bez kości 6,2 0,32 12,72 4,07
Żeberka, kości 1,4 0,07 3,90 0,27
Razem 100,0 5,20 10,81 56,20

 

Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego

logo30 (1)źródło

Fot. Maciej Kasprzak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *