Pieczeń Dziadunia z chrzanem i zielonymi kiszonymi pomidorami
Najlepsze potrawy powstają z połączeń nieoczekiwanych. Chrzan i zielone, kiszone pomidory to właśnie połączenie tych smaków które nadają tej pieczeni wyjątkowości . Przepis niezwykle prosty a efekt smakowy gwarantowany.
SKŁADNIKI:
Około 1, 5 kg świeżego boczku wieprzowego
Około 200 – 300 g mięsa mielonego
Słoiczek chrzanu tartego z Ogródka Dziadunia
1-2 kiszone zielone pomidory
Przyprawy:
czosnek,mielona papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie,
czerwona cebula,
por,
ciemny sos sojowy,
olej
Umyty płat świeżego wieprzowego boczku, rozcinamy wzdłuż , delikatnie rozbijamy tłuczkiem , następnie całość nacieramy chrzanem i przyprawami. Na patelni podsmażamy mięso mielone z cebulą i doprawiamy.
Boczek natarty chrzanem i przyprawami odstawiamy na około 30 minut by nabrał smaku i aromatu.
Następnie na rozłożonym płacie boczku układamy ,pokrojone w plastry, kiszone pomidory , por i czerwoną cebulę oraz podsmażone mięso mielone . Całość zawijamy , wiążemy sznurkiem, nacieramy przyprawami i sosem sojowym. Obsmażamy na patelni , następnie pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 °C z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno . Chrzan i kiszone pomidory to sekretne dodatki które sprawiają że smak boczku staje się niepowtarzalny i wyjątkowy.
Do przygotowania tego przepisu użyliśmy wybornego chrzanu od Ogródek Dziadunia. W przygotowaniu dobrych potraw należy używać wybornych produktów.
Nie jest to pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z wykorzystaniem produktów z Ogródka Dziadunia.
Zapraszamy na stronę Ogródek Dziadunia oraz na oficjalny profil na Facebooku.
Polecamy również Diabelsko Anielski pstrąg Dziadunia
Fot. Maciej Kasprzak
pysznie !!!