„Pożytek jaki przynoszą żółwie” – tekst pochodzi z XIX wieku.
Mięso żółwi jest smaczne, strawne i bardzo pożywne dla chorych, wycieńczonych zupełnie, o których lekarze już zwątpili. Głównie gatunek krótko ogoniasty, tak zwany błotny, hodowany u nas, zawiera smak żółwia morskiego połączony z właściwą dietetyczną wartością mięsa żółwiego. We Francyi żółwie takie są bardzo poszukiwane i dobrze za nie płacą, gdyż dodatkowo ze skorupy wyrabiają różne produkty szylkretowe. Pomnąć, że u nas klimat jest ostry, hodując żółwie należy wybudować dla nich zimowe leże, to jest domek wypełniony suchymi liśćmi w którym zimują w stanie odrętwienia. Hodują także żółwie bez zimowania, w kuchniach lub komorach, w beczkach lub cebrach, gdzie zlewają pomyje. W ten sposób żółwie tuczą się szybko, mięso ma wyborny smak, ale trzeba beczki przykrywać, gdyż żółwie mają zwyczaj wypływać na wierzch i wychodzić. Samice chowane tym sposobem niosą obficie jaja, należy je tylko na ziemię wysadzać i pilnować. Jak widzimy hodowanie żółwi nie przedstawia wielkich trudności, są u nas miejsca gdzie hodowla ich prowadzona na wielką skalę mogłaby wytworzyć handel europejski – tym miejscem jest pańszczyzna. Biech tylko starania ludzkie otoczą żółwie, a staranność ta polega na niedopuszczeniu do niszczenia przez ptaki jaj i młodych żółwi. Niech słowa moje przenikną błota pińskie.
tekst oraz więcej o kuchni dla odważnych Walenty Kania “Kuchnia dla odważnych”
zdjęcie:
„Slaughtered turtle Hanoi Vietnam” autorstwa Thomas Schoch – own work athttp://www.retas.de/thomas/travel/vietnam2004/index.html. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawieWikimedia Commons.