Chłodnik po litewsku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
200 g posiekanej botwiny
1 zielony ogórek
1 Bulionetka wołowa Knorr
1 pęczek rzodkwi
500 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
300 ml wody
Sposób przygotowania:
W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.
Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.
Dodaj starte warzywa.
Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.
Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.
Sezon w pełni
Lato to bez wątpienia ich czas! Chłodniki nie tylko doskonale smakują, ale i znakomicie orzeźwiają w upalne dni. Zimne zupy możemy zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców. Warto sięgać po najbardziej wartościowe składniki, czyli te sezonowe. Stawiajmy na moc świeżych ogórków, pomidorów, cukinii czy szczawiu. Podczas przygotowania chłodników pomogą także maliny lub truskawki. Polecamy wypróbować rewelacyjną zupę z zielonych ogórków. Niebo w gębie!
[…] Chłodnik po litewsku […]