Poznański bambrzok
Jeżeli „Bambrzok” przygotowujemy z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką to możemy podawać go jako danie główne. Kto nie chciałbym spróbować pysznego Bambrzoku?
Natomiast na podwieczorek przygotowujemy „Bambrzoka” na słodko, z dodatkiem 80 – 100 g cukru
i wtedy podajemy go z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową.
i wtedy podajemy go z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową.
.
Składniki
- ziemniaki 2 kg
- mąka pszenna 120 g
- jajka 4 szt.
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól (do smaku)
- tłuszcz 3 – 4 łyżki
.
Sposób przygotowania
Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem. Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut.
„Bambrzok” podawany jest na ciepło.
.
Jeżeli starte na tarce ziemniaki mają dużą zawartość soku, dobrze jest włożyć je na sito wyłożone płótnem, żeby odciekły.
.
Źródło: muzeum-szreniawa.pl, Maciej Kasprzak.
Fot. Maciej Kasprzak, MŁ