regionalnie

Co to Rumpuć ?

rympuć (2)Rumpuć – gęsta zupa jarzynowa (danie jednogarnkowe – eintopf), charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej.

 

Zupę przygotowuje się w oparciu o wywar mięsny (najczęściej wołowina, karkówka, boczek) z dodatkiem warzyw – kapusty białej i kiszonej, cebuli, marchwi i dużej ilości ziemniaków. Fakultatywnie można dodaćjabłka lub przecier pomidorowy (w wersji mniej tradycyjnej). Doprawić należy kminkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, solą i cukrem.

ZUPY na GotujemyTestujemy.pl

Gmina Kwilcz używa w promocji turystyki określenia rumpuć kwilecki – jest to kapuśniak na żeberkach.

http://naszawielkopolska.pl/?p=13489

 

 

rympuć (1)

źródło: wikipedia.pl

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *