REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO
„PYRA I KORBOL W KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ”
I POSTANOWIENIA OGÓLNE
Niniejszy regulamin określa warunki i zasady, na jakich odbywa się konkurs kulinarny pt. „Pyra
i korbol w kuchni wielkopolskiej” zwany dalej konkursem.
Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza.
Patronat honorowy nad konkursem objął Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb
oraz Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Konkurs trwa od 1 lutego do 15 listopada 2016 roku.
Podsumowanie konkursu planowane jest w grudniu 2016 roku.
II CEL KONKURSU
Celem konkursu jest:
Popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej
Prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu
Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami
Promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi.
III UCZESTNICY KONKURSU
Konkurs adresowany jest do:
Kół Gospodyń Wiejskich
Organizacji pozarządowych
Przedsiębiorstw- firm branży kulinarnej
Gospodarstw agroturystycznych
Restauracji
Lokalnych grup działania
Szkół o profilu gastronomicznym
Osób prywatnych – miłośników sztuki kulinarnej.
IV PRZEBIEG I REGUŁY PRZEPROWADZANIA KONKURSU
Konkurs odbywa się w 2 etapach:
Etap pierwszy:
a) Uczestnik konkursu zobowiązany jest do przygotowania potrawy z wykorzystaniem
ziemniaków i/lub dyni oraz przeprowadzenia degustacji w trakcie dowolnego spotkania
okolicznościowego z udziałem co najmniej 50 osób.
b) O miejscu i terminie przeprowadzenia degustacji należy powiadomić organizatora konkursu
(telefonicznie 62 592 80 18 lub pocztą elektroniczną wirost@wir.org.pl ) na co najmniej 7 dni
przed jej terminem oraz umożliwić udział przedstawiciela organizatora konkursu w degustacji.
c) Po przeprowadzonej degustacji należy formalnie zgłosić udział w konkursie poprzez
nadesłanie formularza zgłoszenia wraz z relacją fotograficzną z przeprowadzonej degustacji
oraz przepisem na konkursową potrawę. Materiały te należy przesłać w terminie 14 dni, nie
później niż do 20 listopada 2016 roku na adres:
Wielkopolska Izba Rolnicza
Biuro Powiatowe
Wrocławska 18
63-400 Ostrów Wlkp.
lub wirost@wir.org.pl
z dopiskiem KONKURS
e) Formularze zgłoszeniowe dostępne są:
– na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej: www.wir.org.pl:
– w biurach powiatowych Wielkopolskiej Izby Rolniczej:
f) Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków niniejszego Regulaminu.
g) Na podstawie nadesłanych zgłoszeń Komisja Konkursowa składająca się z przedstawicieli
organizatorów wyłoni laureatów konkursu.
UWAGA!!! Na tym etapie konkursu koszty związane z przygotowaniem konkursowej potrawy
oraz przygotowania degustacji pokrywa uczestnik konkursu.
Etap drugi:
a) Wyłonieni laureaci konkursu będą mogli zaprezentować konkursową potrawę podczas
podsumowania konkursu. O terminie i miejscu podsumowania konkursu laureaci zostaną
powiadomieni z 14 dniowym wyprzedzeniem.
Na tym etapie koszty związane z zakupem produktów do degustacji pokrywa organizator
konkursu.
Komisje konkursowe wyłaniając laureatów konkursu oceniać będą przede wszystkim:
– oryginalność przepisu i jego nawiązanie do tradycji kuchni wielkopolskiej
– dobór składników
– sposób przeprowadzenia degustacji.
Laureaci konkursu zostaną powiadomieni o wynikach konkursu drogą telefoniczną lub e-mailem.
Wręczenie nagród odbędzie się podczas finału konkursu w grudniu 2016 roku..
V POSTANOWIENIA KOŃCOWE
Organizator zastrzega sobie prawo przerwania, zmiany konkursu w razie przyczyn od niego
niezależnych lub zmiany terminu i miejsca ogłoszenia wyników konkursu.
Wszystkie informacje dotyczące spraw nie wyszczególnionych w regulaminie można otrzymać pod
numerem tel. 62 592 80 18. lub pod adresem: Wielkopolska Izba Rolnicza Biuro Powiatowe, ul.
Wrocławska 18, 63-400 Ostrów Wlkp. lub wirost@wir.org.pl
Przystępując do konkursu Uczestnicy wyrażają zgodę na przetwarzanie ich danych osobowych
w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t. j. Dz. U. 2001,
Nr 101, poz. 928 ze zm.) przez Organizatora w celach związanych z przeprowadzeniem Konkursu
i w zakresie niezbędnym do jego należytego przeprowadzenia.