tradycyjnie

Żurek według Sylwii, Szefa Kuchni restauracji „Sekfana”

Żurek według Sylwii, Szefa Kuchni restauracji „Sekfana”

Żurek czyli zakwaszona zupa mączna to zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie z razowej mąki żytniej z uwagi na jej kwaśny smak. Żurek jest znany w kuchni białoruskiej, czeskiej, słowackiej, rosyjskiej, ukraińskiej o raz polskiej. Często żurek zabiela się mlekiem lub śmietaną oraz łączy się go z zupą z kości i jarzyn, gdzie mile widziane są również jajka i suszone grzyby. Do żurów bardzo często dodaje się kiełbasy, wędzonego boczku i ogona wieprzowego, żeberek, szynki lub kiełbasy polskiej surowej.

Przepisy oraz relacje fotograficzne z przygotowań, dzięki uprzejmości ekipy z Restauracji „Sekfana” w Nowy Tomyśl.

Składniki przepisu

3 l wody

0,5 kg boczku wędzonego

1 kg kiełbasy białej

2 marchewki

1 seler

1 pietruszka

1 mała śmietana ukwaszona ( 12%)

2 cebule

4 łyżki oliwy ( do podsmażenia kiełbasy z cebulką)

3 łyżki mąki oraz 4 łyżki oliwy do zasmażki

3 liściem laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka soli

4 ziarenka pieprzu

1 łyżeczka przyprawy Vegety

3 łyżeczki majeranki

zakwas

6 ugotowanych jajek

Sposób przygotowania

I krok: Wodę zagotować, dodać pokrojony boczek, warzywa ( starte na tarce – grube oczka), wszystkie przyprawy podane w przepisie,

II krok: kroimy kiełbasę w kostkę podsmażamy na patelni, po zarumienieniu się kiełbaski dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę

III krok:, gdy warzywa i boczek będzie miękki dodajemy wcześniej usmażoną kiełbasę

IV krok: dodajemy zakwas ( przepis na zakwas poniżej) po 10 minutach dodajemy śmietanę rozrobioną z 100 ml wody

V krok: dodajemy zasmażkę, zasmażka: na patelnię wlewamy 4-5 łyżek oleju 3 łyżki mąki, po przesmażeniu dodajemy do żurku energicznie mieszając

Sposób przygotowania zakwasu:

– Do dużego słoika wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oraz mąkę.

– całość zalać ciepłą, przegotowaną wodą.

– dodajemy kromkę chleba razowego, ale tylko i wyłącznie pieczonego w 100% na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży.

-całość mieszamy

-Słoik nakryć gazą i owinąć gumką recepturką i odstawić.

-każdego dnia zamieszać zakwas drewnianą łyżką

– po 4 dniach zakwas jest gotowy.

Gotujemy Testujemy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *