Żurek według Sylwii, Szefa Kuchni restauracji „Sekfana”
Żurek czyli zakwaszona zupa mączna to zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie z razowej mąki żytniej z uwagi na jej kwaśny smak. Żurek jest znany w kuchni białoruskiej, czeskiej, słowackiej, rosyjskiej, ukraińskiej o raz polskiej. Często żurek zabiela się mlekiem lub śmietaną oraz łączy się go z zupą z kości i jarzyn, gdzie mile widziane są również jajka i suszone grzyby. Do żurów bardzo często dodaje się kiełbasy, wędzonego boczku i ogona wieprzowego, żeberek, szynki lub kiełbasy polskiej surowej.
Przepisy oraz relacje fotograficzne z przygotowań, dzięki uprzejmości ekipy z Restauracji „Sekfana” w Nowy Tomyśl.
Składniki przepisu
3 l wody
0,5 kg boczku wędzonego
1 kg kiełbasy białej
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1 mała śmietana ukwaszona ( 12%)
2 cebule
4 łyżki oliwy ( do podsmażenia kiełbasy z cebulką)
3 łyżki mąki oraz 4 łyżki oliwy do zasmażki
3 liściem laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli
4 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka przyprawy Vegety
3 łyżeczki majeranki
zakwas
6 ugotowanych jajek
Sposób przygotowania
I krok: Wodę zagotować, dodać pokrojony boczek, warzywa ( starte na tarce – grube oczka), wszystkie przyprawy podane w przepisie,
II krok: kroimy kiełbasę w kostkę podsmażamy na patelni, po zarumienieniu się kiełbaski dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę
III krok:, gdy warzywa i boczek będzie miękki dodajemy wcześniej usmażoną kiełbasę
IV krok: dodajemy zakwas ( przepis na zakwas poniżej) po 10 minutach dodajemy śmietanę rozrobioną z 100 ml wody
V krok: dodajemy zasmażkę, zasmażka: na patelnię wlewamy 4-5 łyżek oleju 3 łyżki mąki, po przesmażeniu dodajemy do żurku energicznie mieszając
Sposób przygotowania zakwasu:
– Do dużego słoika wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oraz mąkę.
– całość zalać ciepłą, przegotowaną wodą.
– dodajemy kromkę chleba razowego, ale tylko i wyłącznie pieczonego w 100% na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży.
-całość mieszamy
-Słoik nakryć gazą i owinąć gumką recepturką i odstawić.
-każdego dnia zamieszać zakwas drewnianą łyżką
– po 4 dniach zakwas jest gotowy.