Na TŁUSTY CZWARTEK i nie tylko , najlepsze pączki na świecie
poleca:
Szybkie pączki z ricottą
Przepis na szybkie i słodkie co nieco przyda się na 100% 🙂 tak sobie myślę przynajmniej 😉 W lodówce błąkała się smętnie z półki na półkę ricotta więc przyszłam jej z ratunkiem i zrobiłam pączki 🙂 I powiem Wam, że wyszły genialne: puszyste (nawet następnego dnia po usmażeniu), nie za słodkie, a przede wszystkim robi się je błyskawicznie. Inspiracją był dla mnie w tym przypadku przepis na “Pączki serowe siostry Anastazji” – mój jednak różni się od wersji oryginalnej i niektórymi składnikami i ich proporcjami… Jeśli więc lubicie pączki serowe, to te moje z ricottą musicie zrobić koniecznie 🙂
SKŁADNIKI
250 g sera ricotta
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru trzcinowego (możecie też zastąpić go zwykłym, białym cukrem)
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
1 łyża cukru z wanilią
dodatkowo: olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą (najlepiej łyżką, nie mikserem). Następnie nabieramy dłonią oprószoną mąką niewielkie porcje ciasta (mąka jest konieczna, bo ciasto się trochę lepi), formujemy kulki wielkości piłeczki do ping – ponga i wkładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor po obu stronach, a następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
więcej przepisów na różne:
Czary gary w kuchni blog na FB