Diabelsko Anielski pstrąg Dziadunia
Ogródek Dziadunia to wyjątkowy producent wyśmienitych przetworów spożywczych, dlatego też wszystko, co uda się przyrządzić z tymi przetworami to rarytas. Tym razem polecamy nasz autorski przepis na Diabelsko Anielskiego pstrąga Dziadunia.
Cały przepis nie jest zbyt skomplikowany wystarczą wyborne produkty Ogródek Dziadunia i świeży, duży, dobrej, jakości i sprawdzonego pochodzenia pstrąg.
Produkty:
Duży świeży pstrąg
Cebule: biała i czerwona w ilościach, jakie lubimy
Suszone pomidory w oliwie
Mąka, bułka tarta
Przyprawy do smaku sól, pieprz, ostra papryka
Olej
Zalewa:
1 litr wody
0, 5 szklanki oliwy
0, 5 szklanki octu
2 duże cebule pokrojone w plastry
1 łyżka przyprawy warzywnej
0, 5 łyżki soli
4 łyżki cukru
3 łyżki Ketchupu Aniołek Dziadunia
3 łyżki Ketchupu Diabełek Dziadunia
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Papryka ostra szczypta
Uprzednio wypatroszonego, oczyszczonego i pokrojonego w dzwonki pstrąga marynujemy w marynacie: 2 łyżki oleju, sól, pieprz, po łyżce Ketchupu Aniołek Dziadunia, Ketchupu Diabełek Dziadunia, szczypta ostrej papryki. Tak zamarynowaną rybę odstawiamy na godzinę by przeszła przyprawami. W tym czasie przygotowujemy zalewę według przepisu. Pstrąga panierujemy w mące i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy w słoiku: cebulę, suszone, dość cienko pokrojone, marynowane w oliwie pomidory, smażonego pstrąg i tak na zmianę, całość zalewamy pochodzącą z sekretnych przepisów Dziadunia, pomidorową zalewą. Ryba już po kilku godzinach jest zdatna do spożycia, jednak po kilku dniach oddaje swój cały sekretny smak.
A jak by ktoś pytał, dlaczego Anielsko Diabelski pstrąg Dziadunia? A to dla tego, że dość pikantna, ostra, diabelska, octowa zalewa łączy się z anielskim delikatnym smakiem pstrąga.
Życzymy smacznego i gwarantujemy ze przetwory pochodzące od ich producenta i dystrybutora Ogródek Dziadunia znajdą się jeszcze w wielu naszych przepisach a ich, jakość staje się wyjątkowym inspiratorem do wykorzystania ich w kolejnych wspaniałych potrawach, na które przepisy z pewnością opublikujemy.
Fot. Maciej Kasprzak
[…] Diabelsko Anielski pstrąg Dziadunia […]