zapowiedzi/relacje

Będzie łatwiej – sprzedaż żywności przez rolników

Będzie łatwiej – sprzedaż żywności przez rolnikówbedzie-latwiej-sprzedaz-zywnosci-przez-rolnikow_640x380

Rada Ministrów przyjęła wczoraj, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

Jest to długo oczekiwany przez rolników projekt aktu prawnego ułatwiającego sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa rolnego.

Podstawowym celem projektowanej ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników jest stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.

Proponowana ustawa wychodzi naprzeciw postulatom rolników i zapewnia im równe szanse oraz możliwości w zakresie sprzedaży żywności konsumentom finalnym z rolnikami z innych państw członkowskich Unii Europejskiej. To także zysk dla polskich konsumentów, którzy coraz częściej są zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników. Dzięki przyjętym rozwiązaniom likwiduje się długi łańcuch dostaw oraz pośredników. Zapewnione tym samym zostają bezpośrednie relacje producentów i konsumentów.

Proponowane są również preferencje podatkowe dla rolników prowadzących handel detaliczny – przewiduje się zwolnienie z podatku od sprzedaży żywności do wysokości 20 tysięcy złotych rocznie.

Projektowana ustawa umożliwia producentom rolnym produkcję jak najszerszego asortymentu żywności, w tym produktów złożonych takich jak np. gołąbki, naleśniki czy ciasta. Zaproponowano również wprowadzenie rozwiązań pozwalających na nabywanie produktów spoza gospodarstwa, jednocześnie ograniczając ich ilość – co najmniej 50% produktu finalnego, z wyłączeniem wody, mają stanowić produkty roślinne lub zwierzęce pochodzące z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Projekt ustawy zostanie teraz przekazany do Sejmu RP.

ZDROWA ŻYWNOŚĆ – KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ / jak wybierać produkty rolnictwa ekologicznego poradnik dla konsumentów

 

Czym karmili się wojowie , rycerze ? V Międzynarodowy Festiwal Historyczny – zdjęcia , film

 

1 Comment

  1. ŁATWIEJ???? Kolejny bubel z którego prawie nikt nie skorzysta, bo np. taki sanepid nie posiada wytycznych. Wytwarzanie gołąbków w gospodarstwie domowym i ich sprzedaż? Które gospodarstwo rolnicze stać na spełnienie wymogów higienicznych przy przetwarzaniu mięsa?
    Takie ogólniki są już znane ale do tej pory nie wykorzystane wśród rolników. Pewnie któryś z posłów albo rodzina, otworzył fabryczkę i wpadło mu do głowy, by załatwić zwolnienie od podatku do wysokości 20.000 rocznie.

    Zapytajcie któregokolwiek z rolników, czy czuje się na siłach załatwić pozwolenie na taką działalność!
    Przed nim “jedynie”: załatwienie pozwolenia od: urzędu gminy, inspekcji weterynaryjnej, zgłoszenie do lokalnego weterynarza+badania mięsa i koszty, sanepid i jeszcze kilka. Na każdy dokument oczekuje się 2 tygodnie. Laski z urzędów nie mają wytycznych. Prosty człowiek musi wybiegać znajomością prawa ponad urzędnikami. Sztuczne przedłużanie wydawania decyzji.
    Prosimy o szczegóły a nie ogólniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *