przepisy testujemy

ZUPA OGÓRKOWA

 

ZUPA OGÓRKOWA1 (2)

Zupa przygotowana została przez

Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Przepis:

1/2 litra bulionu

3 liście laurowe

50 dag ziemniaków

10 dag marchewki

10 dag pietruszki

5 dag selera

5 dag pora

2-3 liście lubczyku

50 dag ogórków kiszonych

1 łyżka klarowanego masła

3 ząbki czosnku

250 ml wody z kiszonych ogórków

słodka papryka, majeranek, koperek, sól, pieprz

Dodatkowo:

1 duża bułka,

8 łyżeczek śmietany 18%

koperek.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Liście lubczyku opłukać i pokroić. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wszystko razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku roztopić klarowane masło, przełożyć ogórki i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków pod koniec smażenia. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać wodę z kiszonych ogórków i zagotować. Liście laurowe wyciągnąć i całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki, majeranku oraz opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do miseczki przelać zupę ogórkową, na środek położyć łyżeczkę śmietany, posypać wokoło grzankami i całość posypać koperkiem.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 08.03.2015 roku.

Przepis do pobrania (.pdf)

źródło WIR 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *