ZAJĘCIA Z SEGMENTACJI OWOCÓW W TRZCIANECKIM TECHNIKUM
Zwykle, kiedy widzimy pięknie podane, pokrojone owoce, uznajemy, że twórca sałatki miał fantastyczny pomysł i zjadamy bez zastanowienia.
Istnieje jednak metoda zwana SEGMENTOWANIEM OWOCÓW, polegająca na podaniu ich w taki sposób, że już sam proces przygotowania staje się dziełem sztuki. NIE WOLNO bowiem, podczas obierania, krojenia i układania, DOTKNĄĆ OWOCÓW DŁOŃMI. Wszystkie czynności wykonywane są na oczach gości w restauracji, a takie podanie owoców stanowić może formę deseru.
Wybór owoców oczywiście należy do gościa restauracji, ale już ich podanie i forma , to efekt umiejętności i pomysłowości samego mistrza tej sztuki. Wyszukane, ale niezwykle widowiskowe !
Pomysły prezentacji na zdjęciach to dzieło uczniów klasy II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół RCKU w Trzciance, w którym zajęcia to także szansa nabywania niezwykłych umiejętności, wykraczających poza te, wskazane wyłącznie programem. Nauczyciele zachęcają do podejmowania nowych wyzwań, a uczniowie chętnie te wyzwania podejmują.
Przyznacie, że tutaj można się najeść samym obrazem !!!!!
http://naszawielkopolska.pl/?p=2843&preview=true
[…] SEGMENTACJA OWOCÓW W TRZCIANECKIM TECHNIKUM […]