1kg smalcu
30 dag mięsa mielonego
½ kg boczniaków (może być więcej)
sól
pieprz
majeranek
czosnek
Mięso podsmażyć na smalcu. Grzyby podsmażyć osobno na smalcu i zmielić na
maszynce o średnich oczkach. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do
smaku i smażyć 5 min.
Przepis został zgłoszony do konkursu kulinarnego
“NA POTRAWĘ Z GRZYBA”
organizowanego przez
Gospodarstwo Uprawy Grzybów Henryk Kaczmarek z Czermina
Gospodarstwo zajmuje się uprawą grzybów od 1992 roku. Produkuje boczniaki i grzyby shii-take. 40% produkcji boczniaka wysyłane jest za granicę do Czech, Francji, Niemiec i Holandii.
Degustacja odbyła się 1 marca 2014 r. w Żegocinie na XII Powiatowym Konkursie na Ciasto Domowego Wypieku.