Shoarma w chlebku pita
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
4 chlebki pita
0,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku
0,5 łyżeczki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 szczypta Curry Knorr
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
1/8 kapusty pekińskiej
1 łyżka Majonezu Hellmann’s Lekki
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 pęczka świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku 2×2 cm. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą a następnie posyp mieszanką pokrojone mięso i wymieszaj.
Chlebki opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor, poczekaj aż napęcznieją. Każdy z chlebków natnij z boku tak, aby powstała kieszonka.
Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Zamarynowane mięso usmaż na złoty kolor, dopraw do smaku.
Kapustę pokrój w cienkie paski. Majonez połącz z jogurtem, dodaj czosnek, sok z cytryny oraz pokrojoną kolendrę. Dopraw do smaku, połącz z kapusta i wymieszaj.
Opieczone chlebki rozchyl ostrożnie, włóż porcję sałatki oraz usmażonego mięsa. Podawaj na ciepło.
Buon appetito!