Bez kategorii gotujemy przepisy regionalnie tradycyjnie

Domowe lody waniliowe – Top – Tomyśl

Domowe lody waniliowe

Składniki :

2 jajka
300 ml śmietanki kremówki 30%
10 dag cukru waniliowego
10 ml zimnej wody

Przygotowanie:

1. Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka.

2. Następnie do żółtek dodaj 50g cukru waniliowego oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksuj, aż powstanie puszysta masa.

3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 50g cukru waniliowego i ubijaj dalej.

4. W oddzielnym naczyniu na sztywno ubij śmietankę.

5. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo masę białkową i delikatnie mieszaj.

6. Następnie połącz powstałą masę ze śmietanką i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.

7. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.

Top – Tomyśl. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *