Domowe lody waniliowe
Składniki :
2 jajka
300 ml śmietanki kremówki 30%
10 dag cukru waniliowego
10 ml zimnej wody
Przygotowanie:
1. Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka.
2. Następnie do żółtek dodaj 50g cukru waniliowego oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksuj, aż powstanie puszysta masa.
3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 50g cukru waniliowego i ubijaj dalej.
4. W oddzielnym naczyniu na sztywno ubij śmietankę.
5. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo masę białkową i delikatnie mieszaj.
6. Następnie połącz powstałą masę ze śmietanką i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Top – Tomyśl. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska