Przykładowe rozmiary i pojemności garnków emaliowanych
Artykuły sponsorowane produkty

Przykładowe rozmiary i pojemności garnków emaliowanych

Kompletowanie zestawu garnków, choć z pozoru wydaje się prostym zadaniem to jednak czasem może się okazać wyzwaniem. Warto zastanowić się, jakie pojemności najczęściej używamy w kuchni, jakich garnków nam brakuje i co okaże się najbardziej praktycznym rozwiązaniem. Jakie pojemności są najpopularniejsze?

Praktyczne zestawy – kilka garnków w jednym komplecie

Kupienie zestawu garnków to zawsze dobre rozwiązanie i to z kilku powodów. Po pierwsze stylistyka garnków będzie jednakowa, co ma znaczenie, gdy zwracamy uwagę na estetykę kuchennego wyposażenia. Choć priorytetem pozostaje funkcjonalność i solidność garnków, to jednak dobrze, aby były one równocześnie ładne.

Najczęściej podczas codziennego gotowania używane są garnki o średnicy ok. 20-24 cm. Poza samą średnica warto też, żeby były zróżnicowane pod względem wysokości. Garnki o pojemności do 5 litrów świetnie sprawdzą się na pożywne dania jednogarnkowe czy dużą porcję zupy dla kilkuosobowej rodziny. Warto mieć też taki pojemniejszy garnek jeśli robimy przetwory, gotujemy rosół na kilka dni.

Mniejsze garnki o pojemności od 2 do 3 litrów wystarczą, żeby przygotować ciepłe dania obiadowe, podgrzać parówki lub ugotować porcję ryżu czy makaronu. Do szybkiego podgrzewania zup czy zrobienia sosu świetnie sprawdzą się małe garnuszki z uchwytem. Nie zajmują wiele miejsca, a przydają się w każdej kuchni.

Jeśli często sięgamy po składniki, które wymagają osobnego gotowania, warto mieć kilka garnków o podobnej pojemności. Im lepiej będą one dobrane, tym mniej wody i energii zużyjemy przy gotowaniu. Kupując garnki w zestawie, często też cena jest korzystniejsza niż gdybyśmy kompletowali je pojedynczo.

Pojemne garnki dla dużych potrzeb

Jeden solidny i pojemny garnek emaliowany powinien się znaleźć w każdej kuchni. Nawet jeśli nie sięgamy po niego na co dzień, to przydaje się choćby do gotowania makaronu spaghetti czy większej porcji takich dań jak leczo lub bigos. Tu akurat opłaca się gotować większe ilości, a to czego nie zje się na bieżąco można zamrozić czy zawekować i przechowywać dłuższy czas.

Garnki z wyższymi brzegami i solidnym dnem, sprawdzą się też podczas pasteryzacji przetworów. Jeśli robisz musy owocowe, soki czy choćby ogórki na zimę to na pewno docenisz garnki o pojemności 5-6 litrów.

garnki emaliowane

Zdrowsze gotowanie – garnki emaliowane będą dobrym wyborem

 Emaliowane garnki, kiedyś kojarzyły się głównie z babciną kuchnią, a obecnie znów są bardzo popularne. Można wybrać te o gładkiej powłoce lub z kwiatowymi zdobieniami. Jednak poza stylowym wyglądem garnki emaliowane mają jeszcze jedną wielką zaletę. Powłoka z emalii ogranicza zbieranie się bakterii i zanieczyszczeń, dzięki czemu gotowanie jest zdrowsze, a czyszczenie mniej uciążliwe.

Przed zakupem warto upewnić się, że garnki są kompatybilne z kuchenką. Nie będzie to skomplikowane, bo dzisiaj nawet garnki emaliowane nadają się do gotowania na kuchence elektrycznej czy indukcyjnej. Z powodzeniem można je myć w zmywarce.

Artykuł Sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *