Rynek AGD do kuchni wciąż się rozrasta i wybór jest coraz większy. Niestety coraz większy wybór nie oznacza coraz lepszej jakości. Trudniejsze wręcz jest teraz odnalezienie w gąszczu produktów naprawdę dobrej brytfanny wysokiej jakości. Problemem w dodatku jest podjęcie decyzji, z jakiego materiału powinna być ona wykonana? Stalowa, emaliowana, aluminiowa, żeliwna…?
Dlaczego brytfanna emaliowana?
Brytfanna emaliowana to zdecydowanie naczynie najbardziej godne uwagi. Możemy upiec w nim idealnie przyrumienione i soczyste mięso, a przy tym danie nie przywrze i nie przypali się. Przede wszystkim jednak należy zwrócić uwagę na pro zdrowotność powłoki emaliowanej.
Emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Nie wpływa na smak oraz zapachpotrawy. Szczelna powłoka emaliowana nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby rozwinąć się bakterie. Dzięki temu również bardzo łatwe jest utrzymania w czystości brytfanny emaliowanej.
Wystarczy gorąca woda i miękka gąbka z delikatnym płynem do naczyń. Dania przygotowane w naczyniu emaliowaną są w pełni bezpieczne dla alergików, dzieci oraz osób starszych.
A może brytfanna żeliwna emaliowana?
Brytfanna żeliwna emaliowana to prawdziwy rarytas w kuchni! Łączy ono wszystkie zalety brytfanny emaliowanej z dodatkowymi zaletami płynącymi z żeliwa. Żeliwny korpus jest ciężki i gruby, ale dzięki
temu sprawia, że potrawa w naczyniu równomiernie się nagrzewa, a temperatura utrzyma się jeszcze długo po wyjęciu z piekarnika.
Dodatkowo ciężkie naczynie trudniej jest przypadkiem strącić z blatu i
potrzaskać. Jednocześnie klasyczne naczynia żeliwne wymagają profesjonalnej impregnacji przy pomocy tłuszczu, tutaj tego nie ma, ponieważ żeliwo jest w całości pokryte emaliowaną powłoką!
Jakiej marki brytfannę wybrać?
Jeżeli poszukujesz czegoś naprawdę dobrej jakości, warta polecenia jest czeska marka naczyń emaliowanych Belis. Brytfanny Belis posiadają Certyfikat Jakości Zdrowotnej zgodny z wymaganiami Unii Europejskiej.
Naczynia tej marki posiadają stalowy korpus o grubości od 1,2 do aż 2 mm. Przy tym dla porównania, tanie naczynia emaliowane w dyskoncie zaczynają się od 0,5 mm grubości. Marka Belis oferuje szeroki wachlarz brytfann. Oferuje różne rozmiary, kolory oraz kształty. W swojej ofercie posiadają również brytfanny żeliwne emaliowane.