Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże – te małe oraz duże – to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!
Jak kształtowały się urlopowe szlaki Polaków? Które regiony najczęściej odwiedzaliśmy? W te wakacje, ogromną popularnością cieszyły się kraje basenu Morze Śródziemnego. I nie ma się co dziwić, bowiem można tam nie tylko odpocząć w otoczeniu wspaniałych zabytków i krajobrazów, ale również zachwycać się, kosztując tamtejszych specjałów. Kuchnia bałkańska, śródziemnomorska czy rarytasy rodem z egipskiego talerza? Warto wypróbować najlepsze przepisy z uwielbianych kurortów – i to bez wychodzenia w domu. Zapraszamy na podróże ze smakiem!
Kuchnia greckiego boga
Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań. Prawdziwe śródziemnomorskie niebo w gębie! Szef kuchni Knorr poleca zatańczyć dziś zorbę z tradycyjnym chlebkiem pita z serem halloumi i sosem czosnkowym. Przygotujcie się na wyjątkową fetę!
Bałkański sen
Bałkany to bez dwóch zdań miejsce magiczne. Nigdzie indziej nie znajdziemy równie fascynującego zlepka kultur, języków czy religii. To także królestwo znakomitych, acz nieoczywistych smaków, kolorów i aromatów. Tutaj liczy się różnorodność! Proponujemy rozpocząć swoją przygodę z kuchnią bałkańską przepisem na gjuwecz, czyli bułgarski gulasz. Palce lizać!
Hiszpański temperament
Wyjątkowe smaki oraz zapachy potraw Kraju Basków długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Tamtejsza kuchnia jest gorąca niczym hiszpański Alvaro! Rodzime dania nie obejdą się bez różnorodnych ryb czy owoców morza, dużej ilości pomidorów i papryki. Nadeszła pora na sjestę? Spędźmy ten wspaniały czas z paellą w wersji fusion.
Turcja to więcej niż kebab
Turcja kojarzy się Wam jedynie z kebabem? Pora to zmienić! I choć nie urągamy wyrazistemu smakowi tej sławnej na całym świecie przekąski, warto staranniej zgłębić tajniki tamtejszej kuchni. Turcja oferuje bowiem przybyszom cały wachlarz wyśmienitych potraw skomponowanych z mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie sposób choćby nie spróbować klasycznego pilawu. Ale Turcja to nie tylko mięsne specjały. Równie chętnie faszeruje się tam warzywa, najczęściej bakłażany i cukinie. Szef kuchni marki Knorr poleca przepis na rewelacyjny kabak dolmasi. Cukinie w dłoń i nadziewamy!
Dania faraonów
Piramidy i gorący piasek to nie jedyne bogactwo Egiptu. Także miejscowa kuchnia mile nas zaskoczy, bo lokalni kucharze, przyrządzając dania, nie żałują aromatycznych, kolorowych przypraw. Jak Nil długi i szeroki znajdziemy potrawy skomponowane z ryżu, warzyw oraz owoców. Będąc w Egipcie, obowiązkowo trzeba spróbować klasycznej shoarmy w chlebku pita. Niech tradycji stanie się zadość!
Buon appetito!
Na koniec, jako wisienkę na torcie, prezentujemy rarytasy prosto z malowniczej Italii. Po wakacjach włoska kuchnia z pewnością będzie się nam jeszcze długo śnić po nocach! I będą to pyszne fantazje! Ojczyzna doskonałej pizzy i spaghetti lubi rozpieszczać nasze podniebienia na każdym kroku. Rewelacyjne makarony, risotta czy sosy. We włoskiej kuchni łatwo się zakochać. Swój romans rozpocznijcie z przepisem na pieczarkowe lasagne.
Smacznego!
Źródło: Knorr