zapowiedzi/relacje

Konkurs na Najsmaczniejsza zieloną zupę rozstrzygnięty

Konkurs na Najsmaczniejsza zieloną zupę rozstrzygnięty

4 października podczas Jesiennych Targów w Marszewie (powiat pleszewski) odbyło się podsumowanie oraz wręczenie nagród w Konkursie na Najsmaczniejszą zieloną zupę. Spotkanie połączone było z degustacją konkursowych zup przygotowanych przez laureatów konkursu.

Zupa w kolorze zielonym była przedmiotem konkursu kulinarnego, który trwał od lutego do września br. W tym czasie w trakcie różnego rodzaju uroczystości, spotkań, targów czy dożynek odbywały się degustacje przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Sołectwa itp. W sumie w całej Wielkopolsce odbyło się ponad 40 spotkań, w trakcie których częstowano zieloną zupą. Pomysły na zieloną zupę były różne, od ogórkowej poprzez krem z zielonego groszku i brokułu do bardziej wyszukanych z pokrzywy czy jarmużu i topinamburu. Najciekawsze przepisy zamieszczone zostały na naszej stronie internetowej w zakładce „zielona zupa”.

W uroczystym podsumowaniu Konkursu udział wzięli: Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, Poseł na Sejm RP i zarazem Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski i Prezes Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich GOSPODYNI Irena Frąszczak, a także Członkowie Zarządu WIR Jolanta Nawrocka oraz Zbigniew Stajkowski.

 

Laureatami Konkursu na Najsmaczniejsza zieloną zupę zostali: Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew, KGW Wyki, KGW Granowiec, KGW Szydłowo, KGW Nowa Wieś, KGW Budy, KGW Czekanów, Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, KGW Pomocno, Zdzisława Ostrowska, KGW ZIELNICZKI, KGW Zwola, Sołectwo Porowity, KGW Trzcielin, Stowarzyszenie SPORT NA PLUS oraz Restauracje Gusto Food&Wine, KGW w Opatówku, KGW Chełmce oraz Gospodarstwo Agroturystyczne “Dom nad zalewem” – Violetta Wawszczak i Magdalena Kaczmarek.
Wszyscy laureaci Konkursu otrzymali pamiątkowy grawerton oraz voucher na wyjazd studyjny do Parlamentu Europejskiego ufundowany przez Europosła Andrzeja Grzyba. Ponadto laureaci, którzy wzięli udział w dodatkowym pokazie degustacyjnym podczas gali finałowej otrzymali nagrody współfinansowane przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego.
Dodatkowo przyznana została nagroda dla najaktywniejszego uczestnika konkursu, którą otrzymało – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew. Stowarzyszenie zgłosiło do Konkursu dziewięć rożnych zielonych zup i zorganizowało dziewięć degustacji, w tym degustacje na Targach Smaki Regionów 20 września w Poznaniu.
Organizatorzy przekazali podziękowania dla Pani Wiesławy Witaszak Kierownika Centrum Edukacyjno – Wystawowego WODR w Marszewie oraz Pana Ryszarda Jaworskiego Dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego za wsparcie organizacji Konkursu.
Organizatorem konkursu była Wielkopolska Izba Rolnicza przy wsparciu Posła na Sejm RP Piotra Walkowskiego oraz Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich „Gospodyni. Patronat honorowy nad Konkursem objął Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb oraz Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Patronat medialny objęły „Wieści dla domu”.
Dodatkową atrakcją przygotowaną dla uczestników Targów była zupa z zielonego groszku na żołądkach drobiowych przygotowana przez Prezesa WIR Piotra Walkowskiego oraz Członka Zarządu WIR Zbigniewa Stajkowskiego. Gorąca zupa, ugotowana w kuchni polowej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających Targi, w sumie rozdano aż tysiąc porcji.

Galeria

Katarzyna Strzyż

WIELKOPOLSKA IZBA ROLNICZA

 

Niebawem opublikujemy przepisy na najlepsze zupy .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *