gotujemy gotujemy z regionalnie tradycyjnie

Kompot z suszu

Kompot z suszu.

Woda – 3l
Śliwki suszone 50 g
Jabłka suszone 50 g
Morele suszone 50 g
Rodzynki 1 łyżeczka
Laska cynamonu 0,5 szt.
Goździki 5 szt.
Cukier – 2 łyżeczki
Skórka z cytryny – 1 łyżka




Sposób przygotowania:
Suszone owoce dzień wcześniej myjemy i zostawiamy w wodzie na całą noc. Nazajutrz zagotowujemy wodę z cynamonem, goździkami i cukrem. Do wrzątku wrzucamy namoczone owoce i startą skórkę z cytryny. Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. I odstawiamy do wystudzenia.
Kompot z suszu jest gotowy do podania.

Poleca Bartosz Konieczny, nowotomyski restaurator, właściciel restauracji Sandra.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *