Kabak dolmasi
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
6 grubszych cukinii
400 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
100 g ryżu, np. basmati
50 g rodzynek
50 g orzeszków piniowych, prażonych
2 Liście laurowe z Turcji Knorr
1 łyżka Kmin rzymskiego z Indii mielony Knorr
1 pęczek natki kolendry
3 listki mięty
1 puszka pomidorów pelati
1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.
W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.
W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.
Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.
Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.