gotujemy

„Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce” z kaszą z wielkopolskich zbóż oraz surówką ze swojskich warzyw.

„Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce” z kaszą z wielkopolskich zbóż oraz surówką ze swojskich warzyw. pleszew_brukselka

1/2 kg pieczarek,

1/2 kg brukselki,

1 kg mięsa wieprzowego,

sól, pieprz,

zioła wg uznania,

2 jajka,

bułka tarta,

olej do smażenia.

 

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby umyć, usunąć trzonki z których można przygotować sos. Następnie blanszować. Brukselkę umyć, również blanszować. Mięso najlepiej łopatkę zmielić, dodać jajko, doprawić do smaku, wyrobić na gładką masę. Pieczarkę złączyć z brukselką a następnie zawinąć mielone mięso. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać z kaszą i surówką z warzyw.

Kasza gotowana 2 szk. kaszy, 4 szk. wody, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Kaszę przepłukać zimną wodą 2 – 3 razy. Wodę zagotować, dodać sól a następnie kaszę i gotować do odparowania wody. Następnie kaszę przełożyć do termosu i w taki sposób kasza może czekać do podania do kilku godzin.

Surówka z kapusty białej i marchwi

1 kg kapusty, 2 marchwie, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 1 łyżka gorczycy, ¼ szk. oleju, ¼ szk. octu, 2 ząbki czosnki.

Wykonanie:

Kapustę i marchew poszatkować. Z pozostałych składników przygotować zalewę. Gorącą zalewę wlać do warzyw. Wymieszać i jak przestygnie dodać drobno pokrojony czosnek. Taką surówkę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce do tygodnia.

źródło WIELKOPOLSKA IZBA ROLNICZA  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *