Tradycyjnie przed 11 listopada przyznawana są certyfikaty, które pozwalają piekarniom i cukierniom produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. W Poznaniu i Wielkopolsce takim zaświadczeniem w dniu Św. Marcina będzie mogło pochwalić się 90 wytwórców.
Po raz pierwszy certyfikaty przyznano w 2008 roku. Wtedy też tradycyjnie wypiekany rogal świętomarciński został wpisany do “Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” Unii Europejskiej. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.
Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane jest w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki – m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.
Certyfikaty przyznaje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izba Rzemieślnicza i Urząd Miasta Poznania. Obecnie (6.11) w Wielkopolsce działa 89 producentów wytwarzających oryginalnego rogala. W przyszłym tygodniu do tego grona dołączy kolejny wytwórca, który obecnie przechodzi procedurę kontrolną.
Pełną listę certyfikowanych cukierni i piekarni można znaleźć na stronie: http://www.cechcukiernikowipiekarzy.pl/lista-cukierni-z-certyfikatem.html.
Tradycyjnie od ponad 100 lat
Rogal świętomarciński jest jednym z symboli Poznania. W świadomości mieszkańców i turystów wyrób ten związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala był poznański cukiernik Józef Melzer, który namówił swego pracodawcę do rozdania rogali ubogim. Na ten pomysł Melzer wpaść miał w 1891 roku pod wpływem kazania proboszcza parafii Św. Marcina ks. Jana Lewickiego. Ksiądz zachęcał, by uczcić święto jakimś uczynkiem miłosierdzia skierowanym do niezamożnych mieszkańców Poznania.