ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE ŚLIWKOWO-GRZYBOWYM
poleca Walenty Kania “Kuchnia dla odważnych”
Składniki:
1 kg żołądków drobiowych,
200 g wędzonych śliwek,
2 ząbki czosnku,
5 suszonych podgrzybków,
4 cebule,
masło,
mąka,
papryka słodka suszona,
sól,
pieprz.
Wykonanie: Żołądki oczyścić, umyć, osuszyć, duże kawałki pokroić na mniejsze, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zalać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Śliwki wędzone pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki.
Do ugotowanych żołądków dodać połamane suszone grzyby i śliwki. Gotować dodatkowo przez 20 minut. Cebulę usmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek, obsypać mąką, rozprowadzić wywarem i połączyć z żołądkami. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.
[…] ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE ŚLIWKOWO-GRZYBOWYM […]
[…] ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE ŚLIWKOWO-GRZYBOWYM […]