gotujemy z polecamy przepisy

ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE ŚLIWKOWO-GRZYBOWYM

ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE ŚLIWKOWO-GRZYBOWYM

poleca Walenty Kania “Kuchnia dla odważnych”żołądki drobiowe w sosie śliwkowo-grzybowym

Składniki:

1 kg żołądków drobiowych,

200 g wędzonych śliwek,

2 ząbki czosnku,

5 suszonych podgrzybków,

4 cebule,

masło,

mąka,

papryka słodka suszona,

sól,

pieprz.

 

Wykonanie: Żołądki oczyścić, umyć, osuszyć, duże kawałki pokroić na mniejsze, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zalać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Śliwki wędzone pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki.

Do ugotowanych żołądków dodać połamane suszone grzyby i śliwki. Gotować dodatkowo przez 20 minut. Cebulę usmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek, obsypać mąką, rozprowadzić wywarem i połączyć z żołądkami. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.

 

żołądki drobiowe w sosie śliwkowo-grzybowym

 

 

 

 

 

logo 4

 

 

 

 

 

Czytanie, gotowanie dla odważnych

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *