testujemy

Zatrucia Salmonellą – jajka pochodziły z Polski.

O działaniach podejmowanych w sprawie Salmonelli1024px-flickr_-_cyclonebill_-_blodkogt_aeg

Komisja Europejska zorganizowała telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć Salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski.

Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona Polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff.
W ścisłej współpracy z innymi krajami członkowskimi (Belgią, Holandią, Chorwacją) podjęto działania mające na celu wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych objętych powiadomieniem alarmowym w systemie Rasff.
Na Polskim rynku nie znajdują się jaja zakwestionowane w powiadomieniu, ponieważ cała partia była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji.
Powiadomienia w systemie Rasff dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych pojawiają się w systemie Rasff regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.white_chicken_egg_square
Do podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii 20 bm. wpłynęło powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię w sprawie potwierdzenia międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella enteritidis. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.
Inspekcja Weterynaryjna natychmiast podjęła następujące działania:
Wydana została decyzja administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz zawarty w decyzji, nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).
Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych.
Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych ze ferma w której wystąpiła Salmonella.
W przygotowaniu są listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.
Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z Komisją Europejską oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron.

MRiRW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *