zapowiedzi/relacje

Smaki Regionów – powrót do kulinarnych korzeni – FILMY

Smaki Regionów – powrót do kulinarnych korzeniSMAKI REGIONÓW 2015

Konsument XXI wieku coraz częściej czyta etykiety, je w pośpiechu i … jest głodny nowych smaków. Szuka ich podczas zagranicznych wojaży nie zawsze będąc świadomym jak duży potencjał tkwi w tradycji kulinarnej polskich regionów.

Wielkopolanie już od ośmiu lat mają okazję zasmakować w rarytasach przygotowywanych według starych receptur. To właśnie takie produkty oferują Targi Smaki Regionów – kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju – gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny. Jest to też powód, dla którego takie organizacja jak Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić przed zapomnieniem, przyznając Kulinarne Perły w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 Co na to smakosze? Z każdą edycją targów frekwencja jest większa. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich  wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Na korzyść działają też trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotna jest praca z produktem lokalnym. – mówi Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu.

Jak co roku, na czas trwania targów zaplanowano wiele atrakcji. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przybliży metody wyrobu tradycyjnego pieczywa, a Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie promować polskie owoce i warzywa. Nie zabraknie też pokazów kulinarnych i występów artystycznych. Ciekawostką w tym roku z pewnością będzie prezentacja wyrobów z regionów partnerskich Wielkopolski – włoskiego Emilia-Romania oraz Chungcheongnam-do w Korei Południowej.

Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.:

pokazy kulinarne
wręczenie Medali Targów Smaki Regionów
warsztaty dla dzieci w minipiekarni przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia
występy zespołów folklorystycznych
miniwarsztaty kulinarne i plastyczne z redakcją magazynów Sielskie Życie i Sielska Kuchnia
zabawy i animacje w Strefie Dziecka.

Targi Smaki Regionów odbędą się w dniach 24-27 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Honorowymi patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl

 

ZDROWA ŻYWNOŚĆ – KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ / jak wybierać produkty rolnictwa ekologicznego poradnik dla konsumentów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *