Bez kategorii

Jedyna w Europie taka pizza fritta w Poznaniu

W czasie pobytu Antonio Pace, Prezydent Associazione Verace Pizza Napoletana w Poznaniu w Szkole AVPN przyznał certyfikat AVPN dla pizzy fritta w restauracji Forni Rossi na poznańskiej Wildzie. To niezwykłe wydarzenie ponieważ, taki certyfikat miały w Europie tylko pizzerie z Neapolu. Teraz certyfikowaną prawdziwa pizzę fritta w Europie można zjeść tylko w Poznaniu.

Zanim certyfikat został uroczyście przekazany właścicielom restauracji Ewelinie i Jarosławowi Przygockim, brand ambasador AVPN Marcin Garbowski, który jest szefem kuchni od początku istnienia restauracji, musiał zaprezentować proces tworzenia fritty prezydentowi Antonio Pace. Prezydent zdegustował ja tuż po upieczeniu i uznał, że z pełną odpowiedzialnością może ogłosić, iż pizza fritta z Forni Rosii, jest godna przyznania certyfikatu.




– Jesteśmy bardzo podekscytowani i traktujemy to jako docenienie naszej pracy. Jesteśmy pierwszą w Polsce pizzerią, która otrzymała certyfikat AVPN, prowadzimy Szkołę dla pizzaiolo jedyną w Europie poza Neapolem, a teraz takie wyróżnienie. Frittę mamy w sowim menu od początku i cieszy się u nas olbrzymią popularnością – mówiła Ewelina Przygocka właścicielka pizzeri i dyrektor szkoły AVPN.

Pizza fritta, czyli smażona w głębokim tłuszczu, jest jedną z najstarszych i bardzo lubianych pizz w Neapolu. Dostępna do kupienia w każdej pizzerii. Podawana jest w formie wielkiego pieroga (calzone) lub okrągła (dwie sklejone, okrągłe pizze z nadzieniem w środku).




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *