Zdecydowałeś się na zakup kuchenki indukcyjnej, a teraz się zastanawiasz gdzie znaleźć dobry czajnik na indukcję? Przychodzę z pomocą! Doskonałe czajniki na indukcję znajdziesz w sklepie naczynia.olkusz.pl, gdzie każdy produkt posiada odpowiednie oznaczenie, na jakich rodzajach kuchenki się sprawdzi.
Zdecydowałeś się na zakup kuchenki indukcyjnej, a teraz się zastanawiasz gdzie znaleźć dobry czajnik na
indukcję? Przychodzę z pomocą! Doskonałe czajniki na indukcję znajdziesz w sklepie
naczynia.olkusz.pl, gdzie każdy produkt posiada odpowiednie oznaczenie, na jakich rodzajach kuchenki
się sprawdzi.
Na co zwrócić uwagę szukając czajnika na indukcje?
• Specjalne oznaczenie – Na opakowaniu lub spodzie czajnika powinien widnieć specjalny
piktogram, przedstawiający szlaczek z kilkoma pętelkami. Ewentualnie w instrukcji może być
wprost napisane, że czajnik nadaje się na indukcję
• Płaskie dno – Konieczne jest, aby czajnik posiadał płaskie dno, jeżeli będzie ono zakrzywione,
płyta indukcyjna może nie łapać naczynia.
• Magnes – Możesz też sprawdzić to samodzielnie! Wystarczy przyłożyć do dna czajnika magnes,
jeżeli będą się do siebie przyciągać, to samo będzie z kuchenką, będzie działać!
• Średnica pola grzewczego – Aby kuchenka prawidłowo działała, konieczne jest używanie naczyń
w odpowiednim rozmiarze. Czajnik powinien posiadać średnicę pola grzewczego w podobnym
rozmiarze jak pole na płycie indukcyjnej.
Jaki rodzaj czajnika najlepiej wybrać?
Najzdrowszym rodzajem czajnika, są tradycyjne czajniki emaliowane! Szklista powłoka emaliowana nie
wchodzi w reakcję z wodą i nie wydziela szkodliwych substancji. Emalia jest powłoką szklaną,
przechowywana w emaliowanym czajniku woda nie zmienia smaku. Dodatkowo, nie sposób nie
wspomnieć o walorach estetycznych. Emaliowane czajniki mają piękne, intensywne kolory i różnorodne
zdobienia, każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie!
Dlaczego warto korzystać z czajnika na płycie indukcyjnej
https://naczynia.olkusz.pl/garnki/garnki-na-indukcje
Na czajniku nie ma śladów po ogrzewaniu płomieniem, jego powłoka nie przebarwi się i nie zejdzie.
Czajnik nie będzie brudny i osmolony, a utrzymanie go w czystości będzie o wiele prostsze! Warto
wspomnieć też o ogólnej zalecie indukcji – całe dno naczynia nagrzewane jest równomiernie.
Na co uważać, gotując na indukcji?
• Koniecznie zwracaj uwagę na czystość płyty oraz dna naczynia które kładziesz. Jeżeli zabrudzenia
dostaną się pomiędzy płytę a czajnik, może dojść do poważnego uszkodzenia jednego, jak i
drugiego.
• Nie nagrzewaj nigdy naczyń bez zawartości. Może doprowadzić to do niebezpiecznych sytuacji,
ponieważ płyta natychmiastowo rozgrzewa się i w parę sekund nagrzewa naczynie.
• Nie przesuwaj naczyń po płycie – podnieś i przenieś. W przeciwnym razie porysujesz płytę.
• Nie uderzaj i nie obijaj płyty. Płyta indukcyjna jest wykonana ze szkła, można ją łatwo potrzaskać.
Artykuł Sponsorowany