• Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
ZUPA GRZYBOWA Z FLAKAMI
strona główna gotujemy ZUPA GRZYBOWA Z FLAKAMI
ZUPA GRZYBOWA Z FLAKAMI
Autor : kucharz
Dodano : 14 lutego, 2016
http://www.gotujemytestujemy.pl

ZUPA GRZYBOWA Z FLAKAMIzupa_grzybowa_z_flakami_i_w¦Ödzonymi_sliwkami

Składniki:
1 ½ kg flaków wołowych,
200g kości wędzonych,
150 g śliwek wędzonych,
3 garści grzybów suszonych (borowików i podgrzybków),
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 szklanka tartej bułki,
2 ząbki czosnku,
smalec,
mielony imbir,
pieprz,
sól.
Wykonanie: Flaki oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kość i  warzywa. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Grzyby zalać wodą, wymoczyć, pokroić na mniejsze kawałki. Gdy flaki będą miękkie, wyjąć kość, liście laurowe, ziele angielskie, dodać grzyby, pokrojone śliwki i gotować około 20-30 minut. Można śliwki i kości ugotowć osobno. Na patelni rozgrzać dużą ilość smalcu, przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek, wsypać bułkę tartą, wymieszać i całą zawartość przenieś do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem.Można podawać z śmietaną.
zupa_grzybowa_z_flakami_i_w¦Ödzonymi_sliwkami
logo 4


Komentarze: Bądź pierwsza/y


Zobacz inne wpisy