• Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
Uwaga! Salmonella w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
strona główna Bez kategorii Uwaga! Salmonella w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Uwaga! Salmonella w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Autor : kucharz
Dodano : 23 marca, 2019
http://www.gotujemytestujemy.pl

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Zagrożenie:
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.




Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.




Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r




O wycofaniu ww. produktów producent poinformował zamieszczając na swojej stronie internetowej stosowny komunikat: http://www.pwkier.pl/o-firmie

Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.






Komentarze: Bądź pierwsza/y


Zobacz inne wpisy