polecamy przepisy zapowiedzi/relacje

SEGMENTACJA OWOCÓW W TRZCIANECKIM TECHNIKUM

ZAJĘCIA Z SEGMENTACJI OWOCÓW  W  TRZCIANECKIM TECHNIKUMo4

Zwykle, kiedy widzimy pięknie podane, pokrojone owoce, uznajemy, że twórca sałatki miał fantastyczny pomysł i zjadamy bez zastanowienia.

Istnieje jednak metoda zwana SEGMENTOWANIEM OWOCÓW, polegająca na podaniu ich w taki sposób, że już sam proces przygotowania staje się dziełem sztuki. NIE WOLNO bowiem, podczas obierania, krojenia i układania, DOTKNĄĆ OWOCÓW DŁOŃMI. Wszystkie czynności wykonywane są na oczach gości w restauracji, a takie podanie owoców stanowić może formę deseru.

Wybór owoców oczywiście należy do gościa restauracji, ale już ich podanie i forma , to efekt umiejętności i pomysłowości samego mistrza tej sztuki. Wyszukane, ale niezwykle widowiskowe !

Pomysły prezentacji na zdjęciach to dzieło uczniów klasy II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół RCKU w Trzciance, w którym zajęcia to także szansa nabywania niezwykłych umiejętności, wykraczających poza te, wskazane wyłącznie programem. Nauczyciele zachęcają do podejmowania nowych wyzwań, a uczniowie chętnie te wyzwania podejmują.

Przyznacie, że tutaj można się najeść samym obrazem !!!!!

 

http://naszawielkopolska.pl/?p=2843&preview=true

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *