• Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
strona główna Bez kategorii Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Autor : kucharz
Dodano : 13 września, 2018
http://www.gotujemytestujemy.pl

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże – te małe oraz duże – to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!




Jak kształtowały się urlopowe szlaki Polaków? Które regiony najczęściej odwiedzaliśmy? W te wakacje, ogromną popularnością cieszyły się kraje basenu Morze Śródziemnego. I nie ma się co dziwić, bowiem można tam nie tylko odpocząć w otoczeniu wspaniałych zabytków i krajobrazów, ale również zachwycać się, kosztując tamtejszych specjałów. Kuchnia bałkańska, śródziemnomorska czy rarytasy rodem z egipskiego talerza? Warto wypróbować najlepsze przepisy z uwielbianych kurortów – i to bez wychodzenia w domu. Zapraszamy na podróże ze smakiem!

Kuchnia greckiego boga

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań. Prawdziwe śródziemnomorskie niebo w gębie! Szef kuchni Knorr poleca zatańczyć dziś zorbę z tradycyjnym chlebkiem pita z serem halloumi i sosem czosnkowym.  Przygotujcie się na wyjątkową fetę!

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym






Bałkański sen

Bałkany to bez dwóch zdań miejsce magiczne. Nigdzie indziej nie znajdziemy równie fascynującego zlepka kultur, języków czy religii. To także królestwo znakomitych, acz nieoczywistych smaków, kolorów i aromatów. Tutaj liczy się różnorodność! Proponujemy rozpocząć swoją przygodę z kuchnią bałkańską przepisem na gjuwecz, czyli bułgarski gulasz. Palce lizać!

Gjuwecz






Hiszpański temperament

Wyjątkowe smaki oraz zapachy potraw Kraju Basków długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Tamtejsza kuchnia jest gorąca niczym hiszpański Alvaro! Rodzime dania nie obejdą się bez różnorodnych ryb czy owoców morza, dużej ilości pomidorów i papryki. Nadeszła pora na sjestę? Spędźmy ten wspaniały czas z paellą w wersji fusion.

Hiszpańska paella






Turcja to więcej niż kebab 

Turcja kojarzy się Wam jedynie z kebabem? Pora to zmienić! I choć nie urągamy wyrazistemu smakowi tej sławnej na całym świecie przekąski, warto staranniej zgłębić tajniki tamtejszej kuchni. Turcja oferuje bowiem przybyszom cały wachlarz wyśmienitych potraw skomponowanych z mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie sposób choćby nie spróbować klasycznego pilawu. Ale Turcja to nie tylko mięsne specjały. Równie chętnie faszeruje się tam warzywa, najczęściej bakłażany i cukinie. Szef kuchni marki Knorr poleca przepis na rewelacyjny kabak dolmasi. Cukinie w dłoń i nadziewamy!

Kabak dolmasi






Dania faraonów

Piramidy i gorący piasek to nie jedyne bogactwo Egiptu. Także miejscowa kuchnia mile nas zaskoczy, bo lokalni kucharze, przyrządzając dania, nie żałują aromatycznych, kolorowych przypraw. Jak Nil długi i szeroki znajdziemy potrawy skomponowane z ryżu, warzyw oraz owoców. Będąc w Egipcie, obowiązkowo trzeba spróbować klasycznej shoarmy w chlebku pita. Niech tradycji stanie się zadość!

Shoarma w chlebku pita

Buon appetito!

Na koniec, jako wisienkę na torcie, prezentujemy rarytasy prosto z malowniczej Italii. Po wakacjach włoska kuchnia z pewnością będzie się nam jeszcze długo śnić po nocachI będą to pyszne fantazje! Ojczyzna doskonałej pizzy i spaghetti lubi rozpieszczać nasze podniebienia na każdym kroku. Rewelacyjne makarony, risotta czy sosy. We włoskiej kuchni łatwo się zakochać. Swój romans rozpocznijcie z przepisem na pieczarkowe lasagne.

Pieczarkowe lasagne

Smacznego!

Źródło: Knorr






Komentarze: Bądź pierwsza/y


Zobacz inne wpisy