gotujemy produkty przepisy

Pieczeń Dziadunia z chrzanem i zielonymi kiszonymi pomidorami

Pieczeń Dziadunia z chrzanem i zielonymi kiszonymi pomidorami 

 pieczeń dziadunia (12)

 

 Najlepsze potrawy powstają z połączeń nieoczekiwanych. Chrzan i zielone, kiszone pomidory to właśnie połączenie tych smaków które nadają tej pieczeni wyjątkowości . Przepis niezwykle prosty a efekt smakowy gwarantowany.

 

SKŁADNIKI:

Około 1, 5 kg świeżego boczku wieprzowego

Około 200 – 300 g mięsa mielonego

Słoiczek chrzanu tartego z Ogródka Dziadunia

1-2 kiszone zielone pomidory

Przyprawy:

czosnek,mielona papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie,

czerwona cebula,

por,

ciemny sos sojowy,

olej

Umyty płat świeżego wieprzowego boczku, rozcinamy wzdłuż , delikatnie rozbijamy tłuczkiem , następnie całość nacieramy chrzanem i przyprawami. Na patelni podsmażamy mięso mielone z cebulą i doprawiamy.

Boczek natarty chrzanem i przyprawami odstawiamy na około 30 minut by nabrał smaku i aromatu.

pieczeń dziadunia (2)

Następnie na rozłożonym płacie boczku układamy ,pokrojone w plastry, kiszone pomidory , por i czerwoną cebulę oraz podsmażone mięso mielone . Całość zawijamy , wiążemy sznurkiem, nacieramy przyprawami i sosem sojowym. Obsmażamy na patelni , następnie pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 °C z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Danie można podawać na ciepło lub na zimno . Chrzan i kiszone pomidory to sekretne dodatki które sprawiają że smak boczku staje się niepowtarzalny i wyjątkowy.

 

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy wybornego chrzanu od Ogródek Dziadunia. W przygotowaniu dobrych potraw należy używać wybornych produktów.

 

Nie jest to pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z wykorzystaniem produktów z Ogródka Dziadunia.

 

Zapraszamy na stronę Ogródek Dziadunia oraz na oficjalny profil na Facebooku.

 

 

Polecamy również Diabelsko Anielski pstrąg Dziadunia

Diabelsko Anielski pstrąg Dziadunia (28)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_Veneo_Ogrodek Dziadunia_logo_FINAL_2015.09.24

 

 

 

 

 

 

 

 

Fot. Maciej Kasprzak

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *