• Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
Paluszki wieprzowo-wołowe
strona główna Bez kategorii Paluszki wieprzowo-wołowe
Paluszki wieprzowo-wołowe
Autor : kucharz
Dodano : 30 grudnia, 2018
http://www.gotujemytestujemy.pl

Paluszki wieprzowo-wołowe

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 5




Składniki na ciasto:

500 g mąki
4 g suszonych drożdży
220 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli




Składniki na farsz:

450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
2 cebule
2 pęczki zielonej pietruszki
50 g orzeszków pinii
50 g rodzynek
50 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
0,5 pęczka mięty
0,5 pęczka natki kolendry
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
2 szczypty soli
150 ml oliwy
1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C).


Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.

Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

infowire.pl/media.knorr.pl






Komentarze: Bądź pierwsza/y


Zobacz inne wpisy