• Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
  • Obrazek nagłówka
Baby wielkanocne, tradycyjne drożdżowe , aromatyczne cytrynowe, z makiem i orzechami
strona główna konkursy Baby wielkanocne, tradycyjne drożdżowe , aromatyczne cytrynowe, z makiem i orzechami
Baby wielkanocne, tradycyjne drożdżowe , aromatyczne cytrynowe, z makiem i orzechami
Autor : kucharz
Dodano : 25 marca, 2016
http://www.gotujemytestujemy.pl

Baby wielkanocne, tradycyjne drożdżowe , aromatyczne cytrynowe, z makiem i orzechami

DSC01837

 

 

 

Święta Wielkanocne nieodzownie kojarzone są z babami , tradycyjne drożdżowe , aromatyczne cytrynowe, z makiem, kakao czy orzechami , niezwykle kolorowo ozdobione arcydzieła kulinarnej sztuki wypieku . Te wspaniałości można było nie tylko oglądać ale i próbować na organizowanym już od lat przez Nowotomyski Ośrodek Kultury .

Przedstawiciele naszej redakcji, wspólnie z przedstawicielami redakcji naszaWielkopolska.pl oraz nowotomyskiej Restauracji Cztery Pory Roku znaleźli się w jury konkursu.

Konkursowa degustacja wyłoniła zwycięzców w dwóch kategoriach: jurorskiej, oraz w kategorii otwartej, w której najsmaczniejszą babę wybierali wszyscy, licznie przybyli, uczestnicy spotkania.

 

 

Bezkonkurencyjna okazała się babka pani Janiny Kulus.

W kategorii jurorskiej kolejne miejsca przypadły:

2: Barbara Kędzia,

3: Elżbieta Skrzypczak

Nieco inny był wybór pozostałych uczestników, publiczność wybrała następująco:

1.Janina Kulus

2.Elżbieta Skrzypczak

  1. Wieś Sękowo i Joanna Nowaczyk

W konkursie wyróżniono wypieki pani Gabrieli Helińskiej, Środowiskowego Domu Samopomocy i pani Barbara Kędzi.

Najsmaczniejsze Baby Wielkanocne tylko w NOK-u.

 

DSC01868

 

Zwycięzcy i wyróżnieni otrzymali z rąk dyrektor Nowotomyskiego Ośrodka Kultury nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Olbrzymia niespodziankę dla wszystkich uczestników konkursu przygotował partner naszego portalu Ogródek Dziadunia. Dzięki uprzejmości firmy z Wąsosza Dolnego producenta przetworów marki Ogródek Dziadunia, każdy uczestnik konkursu na Najsmaczniejszą Babę Wielkanocną otrzymał folder z przepisami  na świąteczne potrawy oraz słoiczek chrzanu dziadunia, przygotowanego bez konserwantów idealnego nie tylko na świąteczne śniadanie.

Podczas trwania konkursowej degustacji można było podziwiać prace najmłodszych przy ozdabianiu mazurków oraz przepięknie ozdobione pisanki.

 

Fot. Maciej Kasprzka

ŚWIĘTA BEZ TAJEMNIC – RADZIMY JAK WYBIERAĆ PRODUKTY SPOŻYWCZE



Komentarze: Bądź pierwsza/y


Zobacz inne wpisy